Арестуваха иракски бежанец във Франция за тероризъм

Снимка: Архив

Иракски бежанец във Франция е арестуван по подозрения, че е член на „Ислямска държава“ и, че е  участвал в масовото похищение и убийство на войници от иракска военна база в Тикрит през 2014 г., предаде Франс прес, позовавайки се на информация от прокуратурата на Париж.

33-годишният Ахмед Х. е бил арестуван на 9 март и обвинен в убийства, свързани с терористична дейност, както и във военни престъпления. Разследването срещу него е започнало миналата година, няколко месеца, след като през юни той получил статут на политически бежанец от френската Служба за защита на бежанците и на хора, останали по една или друга причина без гражданство. Мъжът получил и документ за пребиваване с валидност от 10 години. Той му бил отнет след ареста.

През 2014 г. въоръжени мъже отвлякоха стотици иракски новобранци от военната база в Тикрит. Те бяха основно шиити и бяха екзекутирани един по един. Смята се, че убитите военни са били 1700. По това време градът бе в ръцете на „Ислямска държава“.

Смята се, че освен замесен в това масово убийство, Ахмед Х. е бил и ръководител на района на Самара, северно от Багдад. Тогава той е бил "назначен" на поста от ИД. Иракските власти също са започнали разследване.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа