Арестуваха катарец, викал „Аллах акбар“ в мол (обзор)

Заведението, в което е станал инцидентът

Полицаи арестуваха вчера 20-годишния катарски гражданин Ал Тхани бин Сауд Джасен заради непристойно поведение и хулиганство на обществено място. Софийската районна прокуратура го прати в ареста за 72 часа.

Младият мъж буйствал в пицария „Виктория“ в столичния „София Ринг мол“ късно вечерта в сряда. Джасен дошъл в ресторанта заедно с майка си и съпругата си, за да вечерят. Поръчал салата, но когато му я сервирали, той се вбесил, защото имало свинско месо в нея. Разкрещял се на сервитьора, размахал среден пръст и се изплюл на бара на пицарията. Хората от персонала разбирали от думите му само „Аллах акбар“. Той се обърнал към тях и на английски, като заявил: „Аллах ще дойде и ще накаже всички българи.“ Служители на заведението са чули, че в разговор по телефона с баща си той отправил, също на английски, заплахата, че ще се върне да взриви мола. Гневният показал задните си части на пристигналите охранители.

В пицарията били повикани полицаи и Джасен ритнал един от униформените. Жена му и майка му си тръгнали сами, а полицаите го отвели в ареста. След преглед на записите от видеокамерите на мястото станало ясно, че забулените дами се качили в такси и отпътували от мола.

„Категорично искам да заявя, че не става въпрос за тероризъм. Извършена е проверка от ДАНС“, уточни заместник районният прокурор на София Радослав Димов. „Деянието се отличава с особена дързост, извършено е на публично място в присъствието на множество хора и е придружено със съпротива срещу орган на властта“, допълни Димов. За подобно престъпление законът предвижда до пет години лишаване от свобода.

Джасен е с чисто съдебно минало. Прокуратурата го обвинява в хулиганство и непристойно поведение. Тъй като той няма адресна регистрация в България, държавното обвинение ще настоява гражданинът на Катар да остане за постоянно в ареста.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право