Арестуваха кмета на Перущица и още петима общински чиновници за корупция

Ради Минчев, кмет на Перущица

Кметът на Перущица Ради Минчев (ДСБ) и още петима чиновници от общинската администрация в града са задържани за 24 часа във вторник преди обяд на работните си места при съвместна акция на ДАНС, Икономическа полиция и Окръжна прокуратура-Пловдив.

Срещу 45-годишния градоначалник, който кара втори управленски мандат, е образувано досъдебно производство за корупционно престъпление, осъществено от длъжностно лице. Под ръководството на Окръжна прокуратура са извършени процесуално-следствени действия - огледи, претърсвания и изземвания общо на 16 адреса. Три от тях са в Перущица, а останалите на територията на градовете София, Пловдив, Плевен и Бургас. В операцията участват служители на ДАНС от София, Пловдив, Плевен и Бургас и полицаи от Областните дирекции на МВР в същите градове. Разследването се води от отдел "Икономическа полиция" към Областна дирекция на МВР-Пловдив и под ръководството на Окръжна прокуратура-Пловдив, откъдето уведомиха, че ще предоставят повече информация по случая в сряда.

Кметът на Перущица Ради Минчев е за втори път обект на разследване от Икономическа полиция-Пловдив, като предишния случай беше в навечерието на местните избори през есента на 2015 г. Тогава проверката бе по сигнал на общинския съветник от Народен съюз Георги Злачев, който бе един от кандидатите за кмет на Перущица. В сигнала тогава се твърдеше, че кметът Ради Минчев е подарил близо 10 тона желязо за над 5000 лв., свалени от сградата на Историческия музей, на частна строителна фирма вместо то да бъде продадено. Другият сигнал, по който през миналата година Ради Минчев бе разследван, бе заради липса на защитна клауза в сключен от него договор по проекта за строителството на спортната зала в града. В резултат от този неизряден контракт общинската хазна е била ощетена с 42 000 лв., което е сериозна сума при годишен бюджет от 2 млн.лв. и затова срещу Ради Минчев е образувано второ досъдебно производство за злоупотреба с публични средства.

Кметът от ДСБ е трън в очите на местната опозиция и заради други свои "прегрешения" като разрушаването на пътя за хижа "Върховръх" от тежкотоварни камиони за дърводобив, събарянето на паметник на местни герои, назначаването на свои приятели за заместник-кметове и т.н.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България