Арестуваха още петима цигани заради сбиването между два клана в Христо Даново

Снимка: Архив

Полицаите от РУ на МВР-Карлово арестуваха още петима цигани, участвали в масовото сбиване между два рода – Джамбазови и Халови , в пловдивското село Христо Даново на 28 август, когато местните роми празнували Богородица по свой стил. Екшънът тогава приключи с 15 ранени – един със счупена с камък глава и 14 с повърхностни рани от сачми след стрелба по тях с едноцевна ловна пушка от 23-годишния Илия Джамбазов, като само бързата и адекватна намеса на служителите на реда предотврати разрастването на конфликта и не се стигна до смъртни случаи.

Тогава полицаите щракнаха белезниците зад гърба само на стрелеца с незаконно притежаваната пушка, който първоначално бе задържан за 24 часа в ареста на РУ на МВР-Карлово, а впоследствие на Илия Джамбазов му бе повдигнато обвинение от прокуратурата и мярката за задържане удължена на 72 часа. В хода на образуваното досъдебно производство са проведени редица процесуални и следствени действия под наблюдението на Районна прокуратура – Карлово. Допълнително са събрани доказателства, че и други представители на враждуващите семейства били въоръжени и стреляли с различни по вид оръжия.

При извършените във вторник претърсвания в 13 къщи, селскостопански постройки и имоти в Христо Даново, разследващите открили и иззели незаконно притежавани куп оръжия - карабина, гладкоцевна пушка, въздушна пушка, 2 газови пистолета и газов револвер с боеприпаси за тях. С полицейска заповед за срок до 24 часа са задържани петима местни жители на възраст между 28 и 57 години. Работата по документиране на случая продължава.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право