Арестуваха трети офицер от Бундесвера

Властите в Германия арестуваха трети офицер от Бундесвера, заподозрян че е подготвял терористични нападения. Сред потенциалните цели на тримата са вече бившият президент Йоахим Гаук и правосъдният министър Хайко Маас, съобщава БНР.

Според прокуратурата, арестуваният днес 27-годишен Максимилиан Т., както и задържаните по-рано Франко А. и Матиас Ф., са с крайно десни убеждения и са планирали нападения от "ксенофобски подбуди“.

При разследването по нареждане на министъра на отбраната Урсула фон дер Лайен е открит списък с потенциални цели на терористичен акт. Сред имената са и тези на бившия президент Йоахим Гаук и на настоящия министър на правосъдието Хайко Маас.

Франко А. беше задържан в края на април, а в хода на разследването стана ясно, че е водил двойствен живот. Освен офицер от Бундесвера, в края на 2015 г. той се е представил за сирийски бежанец и като такъв дори е получил статут. Арестуваният днес 27-годишен офицер е трябвало да го прикрива в армията във времето, когато Франко А. е влизал в ролята на бежанец. Разследващите предполагат, че подготвяното нападение е трябвало да бъде представено по-късно като дело на мигрант и с това да предизвика възмущение в германското общество.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа