Арестуваха 33-годишна французойка в Сирия, привлякла 200 бойци за ИДИЛ

Французойката Емили Кьониг, която ООН и САЩ са включили в черния списък на най-издирваните терористи по подозрение, че вербува бойци за джихадистите от терористичната групировка „Ислямска държава”, е арестувана.

Тя е задържана от кюрдски доброволци в Северна Сирия, съобщи в. „Уест Франс” (Ouest-France) като се позова на майката на Кьониг. „Говорих с дъщеря си в края на миналата седмица. Тя е в кюрдски лагер за бежанци и в момента я разпитват и измъчват”, каза пред изданието жителката на Лориан.

Според Ouest-France, 33-годишната Кьониг, дъщеря на жандармерист, е попаднала под влиянието на радикалния ислям докато е била омъжена за алжирец и тя също е приела исляма.

Първият й съпруг бил арестуван за трафик на наркотици. Кьониг научила арабски, сменила името си на Самра и започнала да покрива главата си. През 2012 г. жената заминала за Сирия, за да бъде заедно с новия си партньор, който впоследствие бил убит, и оставила в Лориан двете си деца.

Кьониг приела името Ума Тауаб и привлякла в редиците на ИД най-малко 200 французи, призовавала за нападения срещу правителствени институции във Франция и срещу френски военни. Тя е снимана в няколко пропагандни видео клипа, в които призовава за джихад „докато около нас има врагове”.

В лагера Кьониг е с децата си, които родила в Сирия. Нейната майка ще поиска помощ от френското външно министерство и бившия кмет на Лориан Жан-Ир льо Дриан, за да може Кьониг да бъде репатрирана. Според майката, Емили Кьониг иска прошка от „семейството си, приятелите и страната”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Близък Изток