Арест за шефа на испанската футболна федерация

Президентът на Испанската футболна федерация Анхел Мария Вияр бе арестуван по обвинения в корупция. Заедно с него бяха задържани синът му Горка, както и Хуан Падрон, финансов заместник-председател на федерацията.

Антикорупционната операция е била организирана от Испанския Върховен съд и ръководена от съдия Сантяго Педрас, докато местната полиция е извършила арестите. Акцията се провежда само два дни преди Конгреса на испанската футболна централа, който трябва да се проведе в четвъртък от и да утвърди календара за новия сезон в Примера дивисион.

Според разследването, Вияр е облагодетелствал регионални директори, използвайки средства от Испанската футболна федерация.

Предполага се, че той е извършвал тези дейности, за да си осигури подкрепа на изборите за президент, които спечели през май.

"Анхел Мария Вияр е разследван и заради международни приятелски срещи на испанския национален отбор - пише вестник "Марка". - Става въпрос за контролите с Босна и Херцеговина през май 2016 в Швейцария, както и спаринга с Южна Корея през юни, същата година, игран в Австрия. Целта на тези футболни срещи е била популяризиране на отборите противници и изграждане на бизнес отношения и печалби в полза на сина му Горка."

67-годишният бивш испански национал бе преизбран за осми път за президент на федерацията, като заема поста от 1988 година. Вилар е вицепрезидент на ФИФА, също така изпълняваше длъжността временен шеф на УЕФА, докато течеше разследването срещу Мишел Платини.

По време на своето управление, Ангел Мария Вияр може да се похвали с две спечелени европейски първенства и едно световно, което го превръща в една от доминиращите сили във футбола.

Синът му Горка пък беше генерален директор на Южноамериканската футболна конфедерация, но се оттегли миналата година. Той беше обвинен в рекет от куп уругвайски клубове.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол Свят