Аржентина и Уругвай работят по възстановяване на електроподаването след масивния срив

Основната енергийна компания на Аржентина съобщи днес, че постепенно бавно започва да възстановява електроподаването след мащабния срив, който остави на тъмно големи части от латиноамериканската държава и съседен Уругвай, предаде Асошиейтед прес.

Не се знае колко души са засегнати от аварията в страната с 45-милионно население.

Енергодоставчикът Едесур (Edesur) заяви в Туитър, че към сутринта на днешния ден е възстановено енергоподаването до 75 000 клиенти в широкия район на Буенос Айрес.

Аварията е станала около 7 часа сутринта местно време, когато се сринала ключова свързваща система. Причините се разследват и все още не са установени, посочи министерството на енергетиката на Аржентина.

Спирането на тока засегна целия район на Буенос Айрес наред с провинции в южната и северната част на страната.

Според министерството пълното възстановяване на услугите ще отнеме няколко часа.

Засегнато е също водоподаването, както и телефонните и интернет връзки, допълва ДПА. Местната водоснабдителна компания призова клиентите си да ограничат използването на питейна вода до необходимия минимум. Не работеха светофарите, нито бе възможно да колите да бъдат заредени с гориво. Спряха и всичките шест линии на метрото в Буенос Айрес. Няколко аржентински провинции бяха принудени временно да отложат местни избори.

Уругвайската енергийна компания УТЕ (UTE) посочи в туит, че системата й се възстановява от нулата, отбелязва АП.

Според компанията спирането на тока се дължи на проблем в аржентинската мрежа. Услугите са възстановени в част от крайбрежните градове и компанията продължава да работи за пълното им възстановяване.

Говорител на бразилския енергиен оператор посочи, че аварията не е засегнала мрежата на северния съсед на Аржентина.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка