Аржентина - С Меси зле, без Меси - катастрофа

По-малко от 3 месеца преди световното първенство, един от традиционните фаворити Аржентина е в нокдаун. „Гаучосите“ претърпяха унизителна загуба с 1:6 от Испания в приятелска среща, играна в Мадрид. Двубоят пропусна мегазвездата на гостите Лионел Меси, изгледал унижението от трибуните на стадион „Уанда Метрополитано“. Но нервите на лидера на „Барселона“, лекуващ мускулна травма, не издържаха на срама и той напусна преждевременно съоръжението в 73-ата минута.

А тежкото поражение само затвърди максимата, че ако Аржентина се справя неубедително с Меси в състава си, то без него нещата стават катастрофални. Не е тайна, че през годините голмайстор №1 в историята на страната е бил подлаган на унищожителни критики за представянето си на национално равнище. Те взеха връх през 2016-а, когато Лео пропусна дузпа срещу Чили на финала на КОПА Америка, след което хвърли бялата кърпа, отказвайки да играе повече за родината си.

Статистиката също е на страната на играча - Арженитна е спечелила едва 12,5% от квалификациите за мондиала в Русия, когато Меси не е играл. Процентът на успеваемост с него в състава си е далеч по-внушителен – 60.

„В родината му обичат да критикуват много Меси – обясни след успеха Диего Коща, нападателят на Испания, реализирал и едно от попаденията. - Но те видяха какво е да играе Аржентина без Меси. Трябва да се грижат за него, трябва да бъдат благодарни.“

За „гаучосите“ това бе една от най-унизителните загуби изобщо. Историята на южноамериканците познава още две подобни поражения с по 1:6. От Боливия през 2010 година и от Чехословакия през 1958- а. За Испания пък това е рекордна победа над световен шампион.

Напълно очаквано пресата в Аржентина разкъса селекцията на Хорхе Сампаоли. Като „Подигравката на десетилетието“ бе окачествена играта в Мадрид според „TyC Sports“, „La Nacion“ излезе със заглавие „Удар с юмрук в лицето“, а Ole допълни: „Исторически удар“.

Самият Сампаоли пое отговорността за загубата в опит да защити футболистите си. „Испания ни зашлеви, но трябва да продължим да работим – обясни бившият наставник на „Севиля“. - Такива неща не трябва да ни се случват в Русия. Аз поемам отговорност за резултатите, не винете играчите.“

А по темата „Меси“, наставникът обясни: „Той беше с отбора през цялото време, защото е отдаден на колектива и предстоящото световно първенство. Тренираше с нас, но почувства умора и решихме да не играе. Меси бе близо до тима и помагаше на новите момчета.“

И докато в Аржентина ближат рани след поражението, напълно логично в Испания са в еуфория от играта на тима.

Най-голямо внимание след мача получи героят на вечерта – Иско от „Реал“ (Мадрид). Талантът вкара хеттрик, за да затвърди впечатлението, че е все по-близо до титулярно място на мондиала.

След срещата самият играч даде да се разбере, че няма намерение да чака още дълго своя шанс на „Сантяго Бернабеу“.

„В Мадрид не получавам нужната увереност, която един играч иска – обясни той. - Срещите на национално ниво ми дават живот, тук се ползвам с доверието на наставника. Искам да покажа, че съм добър играч. Може би аз съм проблемът на „Реал“. Не знам как да спечеля доверието на Зидан...“.

Стражът Давид Де Хеа също бе похвален, но не за спасяванията си, а за... асистенцията, която направи при гола на Йаго Аспас в 73-ата минута. Това не е първи подобен случай за него. През 2013-а испанският вратар даде голов пас за „Манчестър Юнайтед“ в мач срещу „Леверкузен“ (4:2) от евротурнирите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол Свят