Аркади на “Дондуков”

Сделката за изтребителите отново присъстваше в скандала между президент и премиер. Снимка: Труд

Президентът и премиерът си размениха коварни словесни крошета и ъперкъти, от което публиката не печели нищо

„Една минута гледах тази злоба, която не е присъща на обединител на нацията. С какво предизвикахме тази омраза? За 40 минути не е казал нито една добра дума за държавата. Аз само първата минута гледах и отидох да играя футбол, защото човек, който започва да говори от името на народа - такъв няма... Левски не си го е позволявал. От името на кой? Кой ти даде право?“

Ето така, изпълнен със спортен гняв, премиерът Бойко Борисов започна близо единайсетминутния си контракоментар по близо 36-минутния коментар по всички горещи теми на деня на комшията му от „Дондуков“ - президентът Радев.

Поредният мач между Радев и Борисов приличаше повече на среща между Антъни Джошуа и Анди Руис по страст и агресия. Думите между тях свистяха като крошета и ъперкъти. Никакво пазене - бой от близко разстояние.

Лично аз съм много любопитен да гледам онзи конкретен футболен мач, в който е участвал премиера, след първата минута. Ако една минута може да го ядоса така, че да се тресе часове наред след мачлето, си представям колко дузпи е вкарал от първи опит. Жалко, че „диемите“ не излъчват пряко такива неща.

Гонгът удари в 17,20 сряда вечерта, когато Радев седна срещу Цветанка Ризова очи в очи, за да сподели какво мисли за идеите на правителство да създаде нова институция в съдебната власт - независим прокурор, който да разследва само и единствено независимия главен прокурор, като бъде назначаван от прокурорската гилдия, контролирана и управлявана от независимия главен прокурор.

Румен Радев не пестеше нито ирония, нито директни атаки. Говореше за „презрял етап на управлението“, за „залез“ - все намеци, че брои властта на Бойко Борисов за излизаща в пенсия.

„Този въпрос за главния прокурор (от забележките на Венецианската комисия, б. р.) се поставя от 10 години и чак в залеза на своето управление, господин Борисов решава изведнъж да даде предложение и то в типичен стил за 20 минути. Ролята на президента е в края на законодателния процес“, каза Радев и добави, че „ще наблюдава с интерес“ какви ще бъдат позициите, мотивите и решенията на отделните депутати“.

И после пак намекна, че правителството изживява дните си.

„Двуличен човек!“ и други епитети структурираха вътрешния гняв на министър-председателя.

„Недоумявам каква е тази злоба. Бил ми е приятел, командвали сме заедно учения, на една маса сме били заедно. Явно властта не е за всеки! Дворците, палатите, скъпите дрехи, явно променят хората. Не виждам какво лошо съм му направил“, каза Борисов и пак пусна турбото с епитети.

„Дондуков“ 1 и 2 се разходиха по целият въпросник - от свободата на словото, през руския газ, енергоблокове, тръби, хъбове, магистрали и милите ни и скъпи Ф-16.

Основното обвинение на държавния глава бе, че подобно важно решение за нова силна фигура в съдебната власт се взема на крак, без дискусия в обществото, без оценка на риска, без съобразяване с конституцията.

И в интерес на истината Борисов осъзнава, че без дискусии няма да мине.

„Днес Борис Велчев го поканих да говорим за конституцията, да съобразим какво може и не може. И с Филип Димитров като зам.-шеф на Венецианската комисия да го направим така че да се приема от Европа, да се приеме от народа, юридическите среди. Какво лошо сме направили?“, попита още Борисов.

Общо взето в такова темпо и с такава страст приключи спаринга. Остава да чакаме за резултатите. Може би финалната точка ще бъде поставена в Конституционния съд, а може би в консенсусна дискусия за промени на основния закон, или пък чрез някое изненадващо, магическо решение, на каквито сме били свидетели не веднъж и дваж.

Е, едва ли правителството ще си позволи да върне от Валенсия и назначи предшественика на Сотир Цацаров в КПКОНПИ - Пламен Георгиев, за независим прокурор, койтоа да контролира Иван Гешев, който седна на стола на предшественика си Сотир Цацаров. Това би било филм за „Оскар“, но към днешна дата звучи абсурдно.

Истината е, че когато двамата големи се карат, обикновено никой не печели. Така както и когато прокуратура и съд се хванат гуша за гуша, доверието в съдебната власт пада, така се случва и с държавните институции.

Държавното управление би следвало да бъде внимателно, а решенията да се вземат прецизно, като при планирана операция на кардиохирург, а не русокосо емоционално, като при разпродажба в МОЛ.

Борисов е наясно, че съдебната власт и назначенията пряко касаят институцията „държавен глава“. Касаят и Висшия съдебен съвет, касаят и обществото. Нищо не пречи, когато се вземат такива решения, да не се правят на извънредни заседания и да се представят като свършен факт.

Също така и президентът е наясно, че не той определя кога едно управление е в залеза си, защото това се определя от избирателите.

Ясно е, че ако ГЕРБ се заинати, ще прокара всичко през парламента, включително и окупация на Луната, само да е напук на всяко вето на президента. Това обаче не е добра политика. Политиката е изкуство на възможностите, на преговорите, на добрите сделки, в които всеки отстъпва по нещо.

Въпреки нерадостните плодове, които ражда образователната система през последните десетилетия, хората не са чак толкова глупави. Хората имат инстинкт към манипулацията, непочтеността и егоистичните решения. Така че вместо да си разменят крошета, ъперкъти и прави удари, комшиите от „Дондуков“ могат да търсят общото благо, а пък после да ходят на футболния терен и да си бият дузпи колкото искат.

 

Горанов: Влияе лошо на бизнес климата

„Не съм съгласен с позицията на президента Радев, че ние трябва да се вглеждаме в собствените си пръсти на краката и да не разчитаме на външните оценки, които са максимално обективни и за които много държави полагат много усилия. Той изрече преди време, че външните инвестиции в България спадали, което не е вярно. С подобно говорене, което основно цел е да отричаш всички добри постижения на правителството, ти влияеш на бизнес климата“, заяви финансовият министър Влади Горанов пред Цветанка Ризова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Коментари