Армейските вузове обявиха 278 места

Най-много се търсят артилеристи

Националният военен университет “Васил Левски” във Велико Търново и висшето военноморско училище “Н. Й. Вапцаров” обявиха 278 места за прием през новата 2019/2020 учебна година. Това става ясно от заповед на министъра на отбраната Красимир Каракачанов за организацията и подготовката на кандидат курсантската кампания.

Най-много са местата – 29 за артилеристи. Търсят се и кандидати за специализациите “сигнално разузнаване и електронна война – 24 места, “разузнаване”- 18, “мотопехотни и танкови войски-14, “зенитно-ракетни войски”-10, “летец-пилот”- 15, “ръководител на въздушното движение” – 3, “летищно осигуряване”- 4 места и т.н. Във военноморското училище най-голям прием ще има за специализацията “медицинско осигуряване на въоръжените сили” -20 места и “кибероперации”- 12.

Подготовката и цялостната издръжка на курсантите са напълно безплатни, като разходите се поемат от бюджета на Министерството на отбраната. След петгодишно обучение успешно завършилите придобиват “образователно-квалификационна степен “бакалавър” и им се присвоява звание “лейтенант”. За всички е осигурена работа. След като получат дипломите си, випускниците подписват договор с армейското ведомство, че ще служат минимум 10 години в частите на Българската армия. Който не спази договора и заложения в него десетгодишен срок, трябва да заплати разходите за обучението във военното училище, като дължимата сума се изчислява реципрочно според прослуженото време.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България