Армения черпи опит за социални дейности от Монтана

Правителствена делегация от Армения, водена от първия заместник министър на труда и социалната политика Гемафин Гаспарян пристигна на посещение в Монтана, за да проучи развитието на социалните практики в процесите на деинституционализация у нас.

Визитата е организирана със съдействието на Детският фонд на ООН - УНИЦЕФ. В разговора със зам. кмета Тихомир Антонов, председателя на сдружение „Закрилници” Милен Гечовски и ръководителя на проект „Инвестиция в бъдещето” Мария Шуманска гостите получиха информация за мрежата от социални услуги в общината. В Монтана има четири центъра за настаняване от семеен тип, две защитени жилища, комплекс за социални услуги, 4 дневни центъра - за временно настаняване, за деца и за възрастни с увреждания и домашен патронаж. В тях се предлагат 17 вида социални услуги, голяма част от които са въведени като пилотни модели по проекти с европейско финансиране и чрез УНИЦЕФ.

„В Армения процесът по деинституционализация на социалните услуги също е стартирал, но искаме да проучим Вашия опит в различните етапи, начините за финансиране и проблемите, които срещнахте”, заяви зам. министър Гаспарян. В състава на арменската делегация са включени представители от различни социални нива и структури от държавния и от неправителствения сектор. Те посетиха комплекс за социални услуги „Свети Мина”, детски център за застъпничество и подкрепа „Зона Закрила” в Монтана, както и най-новата детска градина в града, направена по проект, финансиран от Българо-швейцарската програма за сътрудничество.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони