Армията лови убийци зад гърба на военен №1

МО пратило незаконно спецчасти в полицейска акция

Началникът на отбраната не знае, че негови бойци дебнат в засада мъж, заклал жена си от ревност

Министерство на отбраната пратило армейски спецчасти и високопроходима техника за задържането на 44-годишния охранител Георги Генов, който закла жена си от ревност, зад гърба на началника на отбраната ген. Андрей Боцев. Това съобщиха за “Труд” участници в операцията.

Генералът разбрал, че бойци и офицери от 68-а бригада”Специални сили” в Пловдив са привлечени за задържане на убиеца, след като всичко приключило. Никой не го уведомил, че елитните бойци на армията ще бъдат ангажирани с такава задача. Дори не е знаел колко души са привлечени. Въпреки, че бригадата е на пряко негово подчинение.

Според експерти това се случва за пръв път и е прецедент с опасни последици да се използва войската в чисто полицейска операция.

От МО твърдят, че изпращането на военни части е на основание чл. 57 от Закона за отбраната и Въоръжените сили.Според него обаче армията оказва съдействие на органите за сигурност само когато става дума за “борбата им срещу разпространяване на оръжия за масово унищожение, незаконен трафик на оръжие и тероризъм.”

Случаят със заклалия жена си от ревност охранител не попада в нито една от тези хипотези. Иначе излиза , че е терорист. Той дори не е рецидивист, тъй като няма други престъпления, според полицейските сводки.

Оправданието на МО за използването на армейска техника също не са основателни, тъй като от телевизионните репортажи се вижда , че няма нужда от високопроходими джипове. А и МВР разполага с такива машини.

“Решението на МО за изполване на екипи по задържане на убиеца от Пещера е нелепо, неоснователно и безпрецедентно. За него няма аргументи и тесктове в закона, които да позволяват използването на военни части в чисто полицейска операция. Има правни норми, при които Въоръжените сили могат да бъдат използвани в задачи от вътрешен характер, но няма нито една, която да позволява включване на военни части в полицейска операция. Стои въпросът какво се случва със специализираните полицейски части, със специализирания отряд за борба с тероризма? МО се оправдава с аргумента, че били свободни в този момент военните специални части, а полицейските служби били заети. Няма обаче аргумент “свободно време” в Закона за откбраната и въоръжените сили”, заяви бившият военен министър Ангел Найденов.

От президентството са поискал отговор на какво основание армията е включена за залавянето на убиец в битово-семейна драма, стана ясно още.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България