Армията пое властта в Судан след свалянето на Башир

На среща във Ватикана с лидери на Южен Судан папа Франциск неочаквано коленичи и целуна краката им с призив да запазят мира. Случващото се в Судан засилва безкопокойството в Южен Судан, че може да се провали крехкото мирно споразумение.

Гражданите недоволни, че военни ще управляват страната

Няма да екстрадират отстранения президент

Военен преходен съвет ще управлява временно Судан след свалянето на президента на страната Омар ал Башир, предаде Би Би Си.

Начело на съвета застава досегашният министър на отбраната Ауад Мохамед Ахмед бин Ауф, а него заместник ще е началникът на генщаба Камал Абдел Маруф ал-Махи.

Съветът е съставен от представители на армията и на силите за сигурност. Той ще ръководи страната през преходния период, който ще бъде последван от избори. Мандатът му е максимум две години, но може да продължи по-кратко, ако преминаването към цивилно управление премине гладко, оповестиха от съвета. Като междувременно въведоха тримесечно извънредно положение, по време на което ще бъде отменено действието на конституцията.

Протестиращите, които изразяват гнева си по улиците от декември м.г., останаха недоволни, тъй като демонстрантите са против властта да премине в ръцете на военни и на приближени до сваления президент.

Същевременно бе съобщено, че Ал Башар, който е под домашен арест в Хартум след отстраняването му в четвъртък, няма да бъде екстрадиран по обвиненията от Международния наказателен съд за военни престъпления в Дарфур в периода 2003-2008 г.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят