Армията търси да назначи 32 алпинисти

Срокът за подаване на документи е до 7 ноември т.г.

Пехотата обяви конкурс за свободни длъжности за войници, който трябва да се заемат от мераклии от цивилния живот с висше или средно образование. Най-много са вакантните места за 101-ви алпийски батальон в Смолян, тъй като от 1 декември т.г. батальонът се разраства в полк. Затова там трябва да бъдат попълнени 73 свободни места. Длъжносттите на 32 от тях са записани като специалност “алпинист”.

Освен в Смолян, мераклии за платении бойци се търсят в гарнизоните в още пет града- Асеновград, Благоевград, Враца, София и Ямбол. Общо обявените войнишки длъжности в шестте гарнизона са 188. Крайният срок за подаване на документи в окръжията по места е 7 ноември, като изпитите са от 5 до 16 февруари догодина.

Конкурсът включва изпит по физическа подготовка чрез покриване на нормативи по възрастов признак в няколко дисциплини. Другата бариера за желаещите е тестът за обща култура чрез посочване на верния отговор на 100 въпроса от различни области на знанието. Тук изискването е да се отговори правилно на минимум 50% от въпросите. Накрая с успешно представилите се следва събеседване.

Преди да се явят на конкурса обаче кандидатите са длъжни да преминат през медицинска комисия във ВМА, която издава документ за годност за военна служба.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България