Арсеналът на касапина от Лас Вегас (ИНФОГРАФИКА)

Стивън Падък имал общо 42 оръжия, 23 от които вкарал в хотел „Мандалей Бей“

Изтичащата седмица мина под знака на най-голямото кръвопролитие в историята на САЩ. 64-годишният Стивън Падък се барикадира в апартамент на 32-рия етаж на хотел “Мандалей бей” в Лас Вегас и откри огън от прозореца срещу многохилядна публика на концерт в столицата на хазарта.

Загинаха 59 души, 527 бяха ранени. Падък се самоуби. Специалните части, които проникнаха в апартамента му, откриха огромно количество огнестрелни оръжия и муниции за тях. Сред намерените оръжия са четири карабини “Даниел Дифенс” М4, три автоматични пушки ФН-15 и най-малко три автомата “Калашников”. После полицията претърси дома на атентатора на 130 км от Лас Вегас и там откри още 19 оръжия, различни калибри, както и хиляди патрони за тях. Намерени бяха и специални устройства, с които от полуавтоматична стрелба може да се премине на автоматична (виж долу). Някои от оръжията са били снабдени с двуноги и с оптични мерници.

24-100

Калибърът на откритите муниции е бил различен – от .223, който е еквивалент на натовския 5.56, до .308, който се използва при ловните пушки.

Ето част от арсенала на касапина и тактико-технически данни за пушкалата.

Падък е разполагал с четири броя карабини “Даниел Дифенс М-4”. Пушката има специален супресор, който не позволява да се открие, откъде точно е стреляно с нея. Тя е снабдена с приспособления за монтиране на оптика и на двунога за по-голяма стабилност. В Щатите такава нова карабина струва в оръжейните магазини 1900 долара.

Касапинът е вкарал в хотела и три пушки FN-15. Те са производство на “FN America”, имат стабилизация за по-точна стрелба. Под това име са обединени серия от оръжия, които включват от малки карабини до реплики на автомата М-16. Не е известно какви точно е притежавал Падък. Цената на нови такива оръжия варира от 1000 до 2000 долара.

Твърди се, че стрелецът-убиец е имал и три автомата АК-47 “Калашников”. Както е известно, това е най-масовото автоматично оръжие в света с произведени над 100 милиона броя. На въоръжение е от 1947 година в десетки армии и бунтовнически формирования на планетата. “Калашников” печели с простотата на експлоатация и с издръжливостта си в различни природни условия – студ, сняг, кал, високи температури. Калибърът 7.62 не го прави достатъчно точен, но има голямо поразяващо въздействие. В САЩ може да се намери на цена от 600 долара бройката.

Стивън Падък е имал и най-малко една карабина “Колт АР-15”. Това оръжие се смята за най-популярно в САЩ, твърди се, че най-малко 8 милиона домакинства го притежават. Има репутацията на оръжието на масовите убийци и стрелци – с такава пушка е стрелял убиецът от кинотеатрите Джеймз Холмс , както и терористът от Сан Бернардино Омар Матийн. Може да се намери в магазините за около 1000 долара.

ЗАКЪСНЯЛА РЕАКЦИЯ

Готвят забрана на приставки,

превръщащи оръжията в автомати

24-1

 

Националната стрелкова асоциация на САЩ (НСА) призова за допълнителни регулации на т.нар. бъмп-приклади - приставки за оръжия за преминаване от полуавтоматична на автоматична стрелба, използвани от извършителя на масовата стрелба в Лас Вегас миналата неделя, предаде Би Би Си. В четвъртък неправителствената организация, която лобира активно за правото да се носи оръжие, призова регулаторите “незабавно да проверят дали тези устройства са в съответствие с федералния закон”. НСА е в топ 3 на най-влиятелните лобистки групи във Вашингтон.

Влиятелни републиканци на свой ред заявиха, че обмислят налагане на забрана на тези устройства въпреки годините на съпротива срещу засилването на контрола над оръжията. Депутати планират да проведат слушания и след това обсъдят законопроект за забрана на приставките. По-късно президентът на Доналд Тръмп заяви пред репортери, че администрацията му ще обмисли забраната “в най-кратки срокове”.

“След тази чудовищна и безчувствена атака в Лас Вегас, американският народ търси отговор на въпроса как да предотврати бъдещи трагедии”, заявиха в съвместно становище вицепрезидентът на НСА Уейн ЛаПиер и главният лобист на организацията Крис Кокс. Те обаче разкритикуваха политиците, които настояват за по-строг контрол над оръжията. “Забраната за притежание на оръжие от спазващите закона американци, базирана върху престъпно деяние на луд човек, няма да спомогне за предотвратяване на бъдещи атаки”, посочват ЛаПиер и Кокс в първо изявление след касапницата с 58 жертви в Лас Вегас. Двамата специално припомниха, че бъмп-прикладите са одобрени от администрацията на Барак Обама.

Демократите отдавна се стремят към нови ограничения за оръжията, но републиканците може да ги възпрепятстват в Конгреса, коментират наблюдатели. В такъв случай обаче може да има други предложения като ограничаване на обема на пълнителите, нови по-сериозни проверки на миналото на купувача на оръжие.

“Представители на двете партии и на множество организации планират да преразгледат правилата за бъмп-прикладите. Приветстваме това и искаме да сме част от този диалог”, каза говорителката на Белия Сара Сандърс веднага след становището на НСА.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка