„Арсенал“ следи вундеркинда на „Локо“ (Пд)

 

Най-новото бижу на Първа професионална лига се казва Ияд Хамуд. 15-годишният талант на „Локомотив“ (Пловдив) влезе в историята на българския футбол като най-младия футболист, записал участие в елита като титуляр. Освен с крехката си възраст офанзивният играч впечатли и с асистенция за гола на Мартин Камбуров.

С изявите си в дербито с „Ботев“ (Пловдив) роденият в Ливан талант успя да подобри рекорда на Антонио Вутов в съвременната история на Първа лига. Талантът на „Левски“ игра на 15 години и 307 дни през 2012 г., но Хамуд е по-малък от него с близо 200 дни.

Постижението му все пак остава под №2 в цялостната история на българския футбол. Някогашният футболист на „Левски“ Янко Георгиев дебютира, но като резерва, през 1961 г. срещу „Миньор“ на 15 години и 2 месеца.

Българската одисея за Хамуд започва през 2009 г., когато той пристига в Пловдив като бежанец от Ливан. Баща му е от Близкия изток, а майка му е българка.

С идването си под тепетата Ияд директно отива на „Колежа“, за да се запише в школата на „Ботев“. Момчето гори за футбола и не може да издържи и ден без любимата си игра. Неговите близки твърдят, че баба му е в основата на любовта му към най-великата игра.

За изненада на Хамуд по това време „канарчетата“ са на лагер и не намира никого на стадиона. Това преобръща съдбата му - подтиква го да опита късмета си на „Лаута“.

Беше седемгодишен, когато дойде в отбора - обясни първият му треньор Георги Славов. - Вече имахме готова група, а той беше по-малък с една година от останалите. Беше леко пълничък, но от първата тренировка си пролича, че има талант. Остана в отбора и се превърна в основна фигура - титуляр и голмайстор. Няма значение колко гола вкарваше, винаги искаше още. Имаше огромен хъс.“

В следващите години Хамуд привлича вниманието на всички треньори в школата. Така се стига до невиждан прецедент на „Лаута“ по време на „черно-бялата“ Коледа - празненство по случай края на годината. През 2014 г. Хамуд е посочен от абсолютно всички наставници в ДЮШ за талант №1 в анкетата на клуба. Нечуван и невиждан случай до този момент в „Локомотив“.

Приковано е вниманието и на английската фирма „Скаутинг тийм“, която урежда на таланта проби в „Арсенал“. Предвид факта, че „артилеристите“ не могат да приемат юноши от цял свят на своята база, са организирали лагери за отделните региони. В случая Хамуд заминава за Солун. На гръцка земя той провежда 4 тренировки и играе срещу юношеска формация на местния „Ираклис“. Бележи първите 2 гола, а лондонският тим печели с 5:4. След мача скаутите на „Арсенал“ съобщават на играча, че ще продължат да следят развитието му.

През 2015 г. вундеркиндът заминава за Англия, за да изкара 7 дни в „Стоук“. Играе един мач при 4:2 над „Нортхямптън“. Година по-късно още една школа от Острова, тази на „Шефийлд Уензди“, решава да се запознае отблизо с качествата на Хамуд. Как са се развили тези проби, не става ясно, но първият му треньор Георги Славов разкри нещо любопитно: „Доколкото знам, има предварителен договор с „Шефийлд“, но съм далече от тези неща и не съм наясно с подробностите.“ Специалистът все пак признава, че е горд със своя играч от изявите му в дебюта в Първа лига: „В мача с „Ботев“ се представи много добре. Доказа, че качествата му са безспорни. Едно е да дебютираш при 3:0 в решен мач, друго е да те хвърлят от първата минута в дербито на Пловдив. Това само Едо (б.р. - старши треньорът Ераносян) може да го направи. Само той има топки за такова нещо.“

Ден след сбъднатата мечта Хамуд отива на училище в в СОУ „Черноризец Храбър“. Заради уроците, а и заради непълнолетие пропуска партито на отбора в неделя вечер.

Поканих го с отбора на бар, но... той бил първа смяна на училище“, пошегува се Мартин Камбуров, голямата звезда на „Локо“, след успеха в пловдивското дерби.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол БГ