Артпрояви и туристи удвоиха приходите на Двореца в Балчик

Богатият културен календар и огромен туристически интерес са увеличили 100 % приходите на Двореца в Балчик за последните 4 години. За този период има почти символично вдигане на таксата за посещение с 1 лев, посочи Жени Михайлова, директор на Държавния културен център в Белия град.%d0%b6%d0%b5%d0%bd%d0%b8

Приходите за изминаващата 2018 г. се очаква да достигнат 2 млн. лева преди облагане. 260 000 туристи са посетили бившите покои на румънската кралица Мария за деветмесечието, като близо половината от тях са нейни сънародници, следвани от българи, поляци, германци, французи и англичани. Все повече поданици на кралство Испания предпочитат пред Средиземноморието почивка на нашето море сред уникалните паркове и архитектура на Двореца в Балчик, посетен от 1025 през 2018 г. при 304 за миналата 2017. Фестивали, изложби, опери, концерти на популярни наши и чужди звезди на откритата сцена край морето правят "Тихото гнездо" притегателен център за посетители и публика почти целогодишно. Културният афиш през новата 2019 г. започва още през февруари с часовете по родолюбие с изложби, посветени на Апостола на свободата и на Руско-турската освободителна война.

Дворецът в Балчик е предпочитан декор за сватби, като сезонът им започва от април до 8 декември, когато са студентски венчавки. За следващата година вече 22 влюбени двойки са заявили женитба край триструнната чешма на Нимфеума и в параклиса.

Хотелската част на Двореца в Балчик е 90 на сто заета за посрещането на Новата 2019 г., като празничната нощ ще е с фойерверки в кралската трапезария в комплекса.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България