Археологията край „Струма“ не е Скаптопара

Оказа се римско вилно селище, което ще бъде зарито

Римската гробница и църквата ще бъдат преместени

Археологическият комплекс, открит край село Покровник, по трасето на новостроящ се участък на АМ “Струма”, не е древният град Скаптопара, върху което се смята, че е изграден Благоевград, а римско вилно селище. Това стана ясно на заседание на Специализирания експертен съвет за опазване на недвижимите културни ценности преди дни.

След близо два часа презентации и изказвания с огромно мнозинство и само 3 гласа “против”, експертите подкрепиха предложението на министъра на културата Боил Банов 2 от 3-те “най-интересни и най-важни” сгради – римската гробница и църквата, да бъдат демонтирани и пренесени извън трасето на магистралата, където не е разкрита археология, а третата сграда – вилата с баня, да си остане почти цялата на мястото, тъй като трасето ще засегне минимална част от нея.

Така на практика Експертният съвет реши съдбата на разкопките - селището ще бъде зарито, а римска гробница и църквата ще бъдат преместени.

Казусът с древното селище възникна в началото на лятото. По трасето на бъдещата АМ “Струма” археолозите се натъкнаха на голям древен римски комплекс. Те никога не са твърдели, че това е древната Скаптопара. Но група благоевградчани сформираха инициативен комитет и започнаха всяка седмица да правят протестни акции, а институциите у нас бяха залети с подписки с искането да не се унищожава Скаптопара. Това доведе на място лично премиера Бойко Борисов в началото на май.

Археолозите още тогава изразиха позицията си пред него, че това не е толкова ценна находка, че да блокира строителството на магистралата. А от друга страна протестиращите поискаха от Борисов да премести трасето на пътната артерия и да се социализира намереното древно селище. Тогава премиерът даде 2 месеца срок експертите да се произнесат по казуса, за да се вземе решение какво се прави с магистралата в този участък, но и да се съхрани ценната археология.

Археолозите застанаха на открито заседание в общината пред благоевградчани и отново заявиха, че това не е древното селище Скаптопара, както те мислят.

 

Заслуги

Докладът на д-р Димитров бе решаващ

За решението на Специализирания експертен съвет решаващ бе докладът на ръководителя на археологическите разкопки д-р Здравко Димитров и становището му, че трябва да се преместят най-ценните находки. Останалото няма кой знае каква стойност.

Той заяви на съвета, че той и колегите му археолози са „за“ преместването на църквата от 5-6 век, и гробницата от 3-4 век, на 35 метра западно от сегашното им местоположение, където няма намерено нищо ценно. Доцентът цитира и част от досегашните практики с премествания на археологически обекти – църква на магистрала „Марица”, друга при с. Мурсалево, гробници в Пловдив и София, и др.

Експертите заявяват, че комплексът не е древното селище Скаптопара, а то вероятно се намира на поне 5 километра на север от проучваното място. „Този град трябва да се търси там, където преди години е открита плоча с надпис Скаптопара“,казаха учените.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България