Археолозите от БАН дариха новородените в Монтана

Учените от Археологическия институт с музей към БАН дариха за Коледа модерна медицинска техника на болницата в Монтана. Новогодишните подаръци на археолозите за бебета от Северозапада идват вече за десета година и се превърнаха в традиция, отбелязаха лекарите.

В дните пред Рождество Христово изследователите на древността събрали 3000 лева лични средства и след консултация с експерти закупили две вакуум помпи и комплект ларингоскопи за новородени. Оборудването бе връчено на шефката на Неонатологичното отделение д-р Антоанета Блажева от директора на Археологическия институт доц. д-р Людмил Вагалински.

„Преди 10 години едно ТВ предаване, в което лекарите в Монтана споделяха, че нямат кувьози и трябва да избират кое бебе да спасят, ни трогна до сълзи. Оттогава помагаме с каквото можем. Времето е тежко за всички, но трябва да сме нормални хора и да си подаваме ръце, особено когато става дума за живота на децата!”, заяви доц. Вагалински.

В Родилното отделение на МБАЛ- Монтана тази година са проплакали над 700 малчугани. Броят на новородените се увеличава, защото заради добрите условия в Монтана раждат и майки от Видин, Враца и София, споделиха медиците. Най-малкото бебе, родено в Северозапада тази година е 650 грамовият Божидар. Под грижите на лекарите той вече е  укрепнал и расте здрав и весел.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България