Археолози настояват металотърсачите да се използват само с разрешително

Археолози и музейни работници настояват металотърсачите да могат да се използват само със специално разрешително, информира БТВ.

Според тях мярката ще ограничи иманярите, които крадат безценни исторически предмети и често разрушават археологическите обекти.

По неофициални данни в България десетки хиляди души се занимават с иманярство. Металотърсачите се продават свободно и контрол върху използването им е невъзможен на този етап.

Античната крепост Залдапа в Добричко е само един от обектите пострадали от иманяри. Теренните археологически проучвания са започнали преди две години. Заради липсата на средства новата експедиция на регионалния исторически музей ще започна едва в края на месеца, но междувременно на мястото са се появили огромни ями.

„Това са модерните хуни. Унищожават и просто изличават всякакъв спомен от културно-историческото наследство и присъствие на древни цивилизации по нашите земи”, поясни Костадин Костадинов, директор на историческия музей в Добрич.

Според него един от начините да се спре разграбването на артефакти е да се въведе режим за използване на металотърсачи подобно на оръжията.

Предвидените наказания за иманярство са затвор до 6 години и глоба до 20 хил. лв.

Предложението за въвеждане на разрешителен режим при продажбата на металотърсачи ще бъде внесено в комисията по култура в Народното събрание. Надеждата е с промените в закона за Културното наследство да бъде ограничена дейността на иманярите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България