Археолози откриха още една базилика

Поредна базилика от миналото откриха археолози. Тя се намира край Старосел и бе открита от екипа на заместник-директора на Националния исторически музей (НИМ) доц. д-р Иван Христов.

Работата по обекта кипи усилено. Тепърва археолозите трябва да уточнят подробности около находката. Базиликата е дълга 25,20 метра и е с 20 сантиметра по-голяма от раннохристиянската църква, която преди няколко дни екипът на проф. Николай Овчаров откри в Перперикон. Така българският Индиана Джоунс, както наричат проф. Овчаров, остава засега втори по размери на откритието си, шегуват се от НИМ.

Базиликата в Перперикон е построена през втората половина на V век. Църквата е била внушителна, с високи до 3 метра колони и богати стенописи. Край нея беше намерен и надгробен камък с надписи на гръцки.

В момента директорът на НИМ Божидар Димитров работи по реставрацията на друг много важен археологически комплекс - Голямата базилика в Плиска. Построена е около 875 г. и е една от най-големите базилики в средновековна Югоизточна Европа. Очаква се до края на месеца да е завършен т.нар. южен кораб на базиликата. През септември трябва да започне реставрацията на обекта, който предизвиква най-голям интерес - свещения кладенец (аязмо).

Средствата за възстановяването на археологическия обект бяха отпуснати от Министерския съвет, като проф. Божидар Димитров поиска в писмо финансова помощ и от папа Франциск.

Главата на Римокатолическата църква отпусна 5 млн. евро за реставрация на обекта.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Наука