Археолози откриха уникални фигури в стенописна украса на крепостта Трапезица в Търново

Археолози под ръководството на проф. Константин Тотев се натъкнаха на нова църква на крепостта Трапезица във Велико Търново. Тя е с богата стенописна украса и вече е 23-ият храм, който проучвателите разкриват на историческия хълм. Находката е излязла непосредствено до западната крепостна стена, до кула или бастион, чийто останки специалистите продължават да разчистват.

"Уникални фрески, изпълнени в стила на Търновската живописна школа, отличават новата църква. Те са датирани към XIII век, когато е изграден и самият храм. От земята излизат десетки фрагменти с човешки образи, каквито няма в никоя друга църква на Трапезица. „Много красива живопис. По качество и художествена стойност фреските надминават тези в църкви 13 и 2, които са най-хубавите на Трапезица. Първоначално открихме три човешки фигури, които са изпълнени монументално, и глава с нимб. Започнаха да излизат и други фигури, както и лица“, обясни пред "Труд" проф. Константин Тотев.

Той допълни, че църквата е с широчина 5 м и дължина 10 м и единствена на Трапезица е долепена до крепостната стена. Има аналог само на Царевец. „Находката излезе, докато проучвах участък по западната крепостна стена. Първоначално разкрихме гробове и първокласен стенописен материал, после се появиха и основите на църковната сграда. Непосредствено до северната стена на храма започва некропол, от който досега са проучени шест гроба. Това вероятно е енорийска църква, която е обслужвала живеещите в квартала занаятчии и търговци“, допълни проф. Тотев.

Той уточни, че това е петата новооткрита църква на Трапезица за последните около 10 години. Проф. Тотев разкри църкви 19 и 20, които се намират в северния сектор на крепостта. Доц. д-р Мирко Робов попадна на църква 21 в югоизточния сектор. Миналата година доц. д-р Деян Рабовянов попадна на църква, която беше записана под номер 22 в южния сектор на средновековния град.

През този археологически сезон проф. Тотев работи в екип с още трима археолози, а пом.-ръководител на експедицията е директорът на Историческия музей в Раднево Пламен Караилиев.

Заедно с тях са Надежда Ботева, ръководител на разкопките на крепостта Хоталич край Севлиево и директорът на музея в Ботевград Рени Петрова. Със стенописната украса е ангажирана доц. д-р Диана Тотева от Регионалния исторически музей във Велико Търново.

Екипът на доц. д-р Деян Рабовянов също копае на Трапезица. Той продължава проучванията в южния сектор и църква 22. Очаква се финансиране да получи и Мирко Робов, който работи в югоизточния сектор.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони