Археолози разкриват тайните на крепостта Ряховец

Екипът начело с Илиян Петракиев от Регионалния исторически музей във Велико Търново проучва древното кале четвърти сезон

Стартира четвъртото археологическо лято на древната крепост Ряховец край Горна Оряховица, където ще се извършват проучвания четвърти сезон. Екипът и тази година се ръководи от Илиян Петракиев – от Регионалния исторически музей – Велико Търново, а негов заместник е мая Иванова от Историческия музей в Горна Оряховица. Тъй като тази година ще разполагат с по-добро финансиране от колкото е било в предишните лета, плановете са разкопките да бъдат поне 40 работни дни. Така археолозите се надяват да задълбочат постигнатите до момента резултати. За работата е осигурено финансиране в размер на 20 000 лв. от Община Горна Оряховица и 13 000 лв. от министерството на културата.

„Продължаваме да работим по секторите, които сме изучавали, но целта е да дълбаем под пластовете, разкрити досега“, обяснява ръководителят на екипа Илиян Петракиев.

Работата по Западната порта ще продължи. Тя е най-добре стратиграфски установена – най-дебелият културен пласт е там и археолозите се надяват да слязат под нивото от 13 в., което са проучвали до сега. „Очакванията ни са да се разкрие още по-ранен пласт от живота на крепостта. По същия начин ще работим и в централната й част. Като цяло идеята ни е да направим хронологичен разрез на Ряховец и да достигнем до първото заселване на крепостта“, коментират от екипа.

Търсенето за заселване от предишни епохи ще продължи и в централната част на крепостта, където в предишните години бяха открити няколко жилища от 13 в. Екипът ще се опита да разкрие и части от Северната стена, като тук целта е да се помогне с повече данни за проекта, който Общината ще подготвя за консервация на крепостта и превръщането й в туристически обект.

Археолозите ще обърнат внимание и на сектора, в който още в първата година на проучванията бяха открити осем цели съда от бронзовата епоха. Ще се търсят следи от живот от предишни епохи и археолозите се надяват да попаднат на артефакти от желязната и ранно-бронзова епоха. „Намеренията ни са да достигнем до възможно най-ранните следи от обитаване на района“, коментират археолозите. Те още очакват резултатите от ДНК анализа на останките от скелет, който бе открит на крепостта и за който се предполага, че е на индивид от кумански произход. Анализът се прави в Харвард, заедно с голямото ДНК проучване на находки от палеолитни селища. Въпреки че находката от Ряховец е от Средновековието, тя също беше включена в изследването. Резултатите от изследването се очакват с голям интерес, заради теорията, че крепостта по време на Асеневци е била населявана от кумани. „Защо пък да не намерим и нови доказателства за това“, казват археолозите.

Паралелно с научната работа, екипът ще продължи мисията си да популяризира археологията сред децата. Единствената в България Лятна археологическа школа на открито и тази година ще привлече ученици от Горна Оряховица и от Велико Търново. За първи път ще се присъединят и деца от СУ „Емилиян Станев“, където ръководителят на екипа Илиян Петракиев е водил тази година кръжок по археология, в рамките на проект „Твоят час“. Така те ще имат възможността да приложат на практика, теорията, научена през годината, по време на работа на терен.

В работата на археологическата школа отново ще се включат и ученически групи от СУ „Георги Измирлиев“ и СУ „Вичо Грънчаров“. Те ще работят по пет дни, като началото е от 18 юни. Така ще могат да се докоснат до всичко, което се случва в работния ден на археолозите. Част от учениците след това ще останат да работят в Историческия музей и през август. Там по традиция най-малките деца, след края на разкопките, в рамките на „Семейните съботи в музея“ ще се включат в почистването и измиването на находките. „Нашата идея е тази година да привлечем и по-големите ученици при обработване на артефактите“, разказва археологът Мая Иванова.

Лятната археологическа школа за ученици и тази година е подкрепена от традиционните си дарители. Община Горна Оряховица ще осигури транспорта на учениците до обекта. Храна за младите археолози осигурява Ангел Дурчев от „Пиано бар Горна Оряховица“, тениските и шапките им са предоставени от Йордан Манчев от „Сага 2000“. Дарение за археологическата школа са направили още Анастас Начев от кафе-бар „Империал“ и Александър Павлов от „Алексис“ ООД. Ще ес търси финансовата подкрепа и на други дарители, за да се направи навес на децата на разкопките и изобщо да се разшири работата на Школата.

„Имаме идея да направим Детски археологически център. Виждал съм такъв в Сърбия, който е като малко градче с много техника и компютри и много деца искат да се занимават. Тук възможностите ни са по-скромни, но пък все трябва да започнем отнякъде“, сподели ръководителят на археологическия екип Илиян Петракиев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България