Археолози разкриха как е действало хидротехническото съоръжение на Перперикон

Датирано е от преди 1800 години, но още работи безупречно

След дългогодишни проучвания, археолози разгадаха окончателно как е функционирало уникалното хидротехническо съоръжение на Перперикон.

Първоночално учените смятаха, че са попаднали на античен храм. По-късно стана ясно, че е открита втората по големина на Перперикон "цистерна" за събиране на питейна вода. Тя се намира точно на входа на южното подградие. Край нея е минавал основният път за каменния град. На лицевата страна е била изградена представителна чешма с бронзови чучури под формата на животински глави.

Имало е и още едно съоръжение - най-вероятно фонтан. Всичко това е било в един общ архитектурен комплекс с колонади и богата украса.

Най-интересна се оказа изключително сложната система от издълбани с невероятно точност канали в скалата. Отводняването е ставало на две нива, каналите са покрити с плътни каменни плочи и около тях съществува цяла система от по-малки канали, преливници и водостоци.

"На Перперикон има много съоръжения, които изумяват, но това е нещо, което би накарало да се възхити всеки съвременен хидроинженер", коментира за Радио Кърджали по БНР ръководителят на експедицията проф. Николай Овчаров.

Съоръжението е част от огромна система, която обхваща целия Перперикон. Дори и сега тя работи безупречно - след проливен дъжд в града не се задържа никаква вода, макар да е датирана от преди 1800 години.

Съществува хипотеза, че е част от античен храм, но предстои още работа, за да бъдат намерени доказателства за това.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България