Археолози следят иманяри чрез Гугъл

Експертите призовават за създаването на орган, който да пази културното наследство

Виновниците остават незаловени

Заради археологическото си богатство районът под Дунавския лимес (б. а. граница) на Римската империя е обект на чести иманярски набези, обясни пред “Труд” археологът от Историческия музей в Лом Валери Стоичков. Той посочи, че заради липсата на полицейска намеса, археолозите стигат до екстравагатни ситуации, в които сами следят иманярите, с помощта на Google maps. Археологът обясни, че по различните карти може да се проследи как първоначално даден обект е изцяло обрасъл, а след това е обелен със строителни машини.

“Поемаме международна ангажираност да опазим лимеса заедно с други 29 обекти, но някои са оставени на произвола”, посочи Стоичков.

“Най-силните иманярски набези са в райони, които са отдалечени от населените места, където няма възможност за пряка охрана”, обясни археологът.

Експертът отбеляза, че трябва да се предприемат мерки за опазването на културното наследство чрез създаването на отговорен орган. По думите му има редица случаи на изкупни дейности в археологически обекти, които продължават с години, но виновниците остават незаловени.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България