Архиви и учени говорят за Смирненски

В Софийския университет започна Национална научна конференция „Светове и утопии”, посветена на 120 години от рождението на Христо Смирненски. Събитието беше открито на 13 ноември от Атанас Капралов – директор на Националния литературен музей, като преди това той откри изложба в Университетската библиотека, дело на Института за литература към БАН. Той говори за незавидната орисия на къщата-музей „Христо Смирненски” на ул. „Овчо поле” 116, която от 1959 г. е превърната в музей, но от 2004 г. е затворена. С помощта на Министерство на културата преди месец започна нейният ремонт. „Надявам се, че през следващата година къщата да добие достоен за патрона си вид. Въпреки краткия си престой на земята, Смирненски ни оставя огромно литературно наследство в 8 тома. Развитието на неговия безспорен талант е възходящо и само можем да съжаляваме за многото неродени шедьоври... Творбите му завинаги ще останат в Златния фонд на българското слово” – каза поетът Атанас Капралов.

„Надявам се че тази изложба ще бъде притегателен център за студентите и всички читатели, които посещават библиотеката” – обобщи Анна Ангелова – директор на библиотеката. За експозицията говориха още Александра Антонова (БАН) и Румяна Алексиева (БАН). Архивът на Смирненски съдържа 339 единици: биографични мватериали, творчески и илюстративни материали, кореспонденцията му, мемоари, както и любопитна сбирка от книги, негово притежание. Посетителите могат да видят ръкописи на стихотворения, писма и картички от и до Смирненски, негови карикатури и снимки с приятели, свидетелството му за раждане и студентската му книжка, първи и втори издания на негови книги.

Конференцията се водеше от Кристина Йорданова (СУ), а доклади изнесоха: Михаил Неделчев (НБУ), Ирен Александрова (СУ), Мариана Минева (Втора английска гимназия), Йордан Ефтимов (НБУ), Морис Фадел (НБУ), Петър Велчев, Йордан Нанчев, Татяна Ичевска (ПУ), Вера Хинчева (БАН), Мария Огойска (НБУ), Дечка Чавдарова (ШУ), Марин Бодаков (СУ), Клео Протохристова (ПУ), Венцеслав Шолце (СУ).

На 14 ноември конференцията продължава, а от 17,30 ч. същия ден ще бъде открита още една изложба с предмети и архивни документи на Смирненски, разположена в къща-музей „Никола Вапцаров”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура