Архиепископ зове папата да се оттегли

Карло Мария Вигано съобщил на Франциск за случай на секс тормоз още преди 5 г.

Светият отец иска правосъдието да възтържествува

Бивш високопоставен служител на администрацията на Ватикана обвини папа Франциск, че е знаел за твърдения за секс тормоз от страна на US кардинал в продължение на 5 години преди да приеме оставката му миналия месец и настоя

главата на Римокатолическата църква да подаде оставка, предаде Ройтерс.

В детайлно становище от 11 страници, публикувано през уикенда - в разгара на първата папска визита в Ирландия за последните 39 г., архиепископ Карло Мария Вигано обяви дълъг списък от настоящи и бивши служители на Ватикана в прикриване на случая “Маккарик”.

Папата прие оставката на бившия архиепископ на Вашингтон Тиодор Маккарик преди около месец - на 28 юли, тъй като е насилвал сексуално 16-годишно момче през 70-те г.

“Папа Франциск неколкократно е искал пълна прозрачност в църквата”, пише Вигано, който и преди е критикувал Светия отец. “В този крайно драматичен момент папата трябва пръв да даде добър пример за кардинали и епископи, които са прикривали злоупотребите на Маккарик и да подаде оставка заедно с тях”, зове Вигано, който твърди, че още през юни е казал на Франциск за обвиненията срещу Маккарик. Американецът е и първият кардинал в историята, който се оттегля от позицията си.

Ирландската визита на главата на Римокатолическата църква мина под знака на сексуалните посегателства на свещениците и днес той се помоли в Дъблин за прошка за тези случаи и настоя, че иска правосъдие за тях. “Скандалът със сексуалните посегателства, извършени от свещеници, са отворена рана, която трябва да бъде лекувана твърдо и решително”, заяви папа Франциск. В Ирландия той се срещна с 8 жертви на сексуален тормоз от страна на свещеници и обяви, че ще поиска по-голяма ангажираност за премахването на този “бич”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят