Архитектите искат търг и за частни сгради

Да се обявяват обществени поръчки за емблематични проекти в градските центрове, настояват от съсловната им камара

Законът позволява и зеленчукопроизводители да кандидатстват в конкурси

Трябва да се спре проектирането за час или ден

Обществените поръчки за избор на изпълнител, архитект и проектант да са задължителни и за частни инвеститори, които строят или реконструират важни обществени сгради, знакови пространства в градските центрове и паметници на културата. За това настояват от Камарата на архитектите в България.

Подобна практика има в Словения, в която за всички частни проекти на стойност над 2 милиона евро задължително се обявява конкурс. Тази практика трябва да се въведе и в България, категорична бе зам.-председателят на Камарата на архитектите в България арх. Петкана Бакалова по време на кръгла маса по проблемите на сектора, организирана в рамките на специализирано изложение за архитектура и строителство в София.

Промените в Закона за обществените поръчки (ЗОП) са наложителни, за да се прецезират условията, при които може да се кандидатства. Сега законът позволява фирми с друга основна дейност, например зеленчукопроизводители, да наемат на външен договор архитекти и да участват в поръчки за знакови обекти. Според представителите на Камарата това е недопустимо.

В момента според правилата за организиране на конкурсите освен цената на изработка се взима предвид и срокът на изпълнение, като при него обаче не се взимат предвид професионалните изисквания. Това води до абсурди, при които фирми печелят конкурси с обявени от 6 часа до 5 дни за проектиране на детски градини, училища или градски пространства, обясни арх. Бакалова.

И допълни, че приемането от възложителите и оценяването на такива оферти говори за предварително ясен победител или негоден проект. Често след това срокът за проектиране се удължава, като проектът се приема за два дни, но се дават 6 допълнителни месеца за отстраняване на проектите. Според нас текстовете на ЗОП трябва да се прецезират, за да не се позволяват подобни манипулации, категорични бяха представители на гилдията.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България