Арх. Борислав Игнатов: Електронизацията на разрешителните за строеж ще улесни гражданите и общините

Снимка: Архив

Камарите на архитектите, на строителите и на инженерите в инвестиционното проектиране излязоха с конкретни предложения за електронизация на дългия процес за издаване на разрешително за строеж. Като се позовава на европейския опит, председателят на Камарата на архитектите Борислав Игнатов е убеден, че електронизацията на разрешителните за строеж ще улесни гражданите, които ще могат да поръчат необходимия им документ от компютъра в дома си. Стига, разбира се, да имат електронен подпис.

"Получава се т.нар. омагьосан кръг – кое първо – електронната система или закона. Отговорът е и двете едновременно, едното не пречи на другото. В активни контакти сме с министерството и с Министерски съвет. Надявам се с този мандат да постигнем съществена промяна. Досега имаме разговори за това какво трябва да се случи, но като резултат все още нямаме нищо постигнато", обясни арх. Игнатов по БНР.

Като камара сме дали идеи, създали сме концепция за ново законодателство, имаме много ясна концепция за електронна система. Камарата е готова със свои средства да направи тази система. Колкото и сложно да изглежда в момента, всъщност една такава система е доста по-проста от софтуера, който примерно ползва една застрахователна компания. Чисто софтуерно няма никакъв проблем това да бъде направено за няколко месеца, обясни арх. Игнатов и добави, че тогава ако някой иска да построи къща, просто ще трябва да сканира документите и ги подава, за да получи разрешително.

"Когато целият комплект документи бъде подаден, той влиза в системата и тя изпраща уведомление с sms или e-mail до съответните инстанции, за да се произнесат. Всеки от тези участници имат срок да отговори. Системата разрешава на една инстанция само веднъж да дава забележки", каза председателят на Камарата на архитектите .

"Ако не предприемем веднага мерки и не започнем да работим успоредно по всички задачи, сме в групата на бързо изоставащите", категоричен е арх. Игнатов. По думите му, контролът и отговорностите чрез системата е ясно регламентиран. Според него такава система би облекчила общините изключително много.

"Финансиране ще се намери. Ние дори не разчитаме толкова на финансиране от държавния бюджет, колкото на разбиране за идеите и подкрепата им, за да може те да станат факт", убеден е Игнатов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България