Арх. Здравко Здравков: Бяхме подготвили отказ за презаверяване на разрешителното за „Златен век”

Главният архитект на София Здравко Здравков/ Снимка: Архив

Главният архитект на София Здравко Здравков не е имал намерение да презавери разрешителното за строежа на небостъргача „Златен век”, ако собственикът на „Артекс” - арх. Пламен Мирянов не го беше оттеглил. Това сподели лично Здравков предаването „Тази сутрин”.

Тъй като разрешителното за строеж е било изтекло през 2017 г., от „Артекс” са имало едногодишен срок да го презаверят. Подали са такова искане, но скоро то било оттеглено.

„Бяхме подготвили такъв отказ – отказът не стигна до подпис”, коментира Здравков. Той сподели, че вече не получава есемеси от Мирянови, а преди две седмици са имали среща за други техни проекти в София. По думите му спрямо него не е имало опит за влияние.

Здравков коментира и решението да се премахнат климатиците, поставени по фасадите на сградите в София. Столичната община не прави акция по премахване на климатици, а въвежда единен стандарт, който ще доближи София до облика на европейска столица, уточни той.

„Климатиците се засягат в тази част, в която направихме един градски стандарт. Той обхваща единствено 4 улици в София – ул. „Цар Шишман”, ул. „Граф Игнатиев”, ул.„6 септември” и ул. „Солунска”. В тези зони има 48 паметници на културата. За тези зони направихме тези градски стандарти”, коментира арх. Здравков.

По думите му в момента стандартът е подложен на консултации и може да бъде модифициран в рамките на месец. Що се отнася до собствениците на сградите в тези карета, наредбата, която е пилотна за България, предвижда те да имат 3- годишен срок, в който да изпълнят изискванията по стандарта. В противен случай се предвиждат санкции.

Предлаганият устройствен план на централният парк в София също предизвика напрежение. Министърът на младежта и спорта Красен Кралев обяви, че ще го обжалва, защото смята, че чрез този план се спира строителството и обновяването на спортните съоръжения в парка и той не е съгласуван с Министерството на

младежта и спорта.

Здравков обаче посочи, че на 5 юни планът на проф. Ковачев ще бъде представен в УАСГ и от ведомството могат да внесат своите мотивирани предложения. Също така главният архитект изрази личното си убеждение, че мястото на Националния стадион „Васил Левски” трябва да бъде преместено, тъй като съоръжението е от 1961 г., когато колите в София са били значително по-малко и съответно достъпът до стадиона е бил по-удобен. Сега обаче не е така – според някои изчисления в момента на 1000 човека в София се падат 600 автомобила.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България