Асад бил готов за химическа атака

Снимка: Архив

Берлин в преговори за коалиция срещу Дамаск

Сирийският президент Башар Асад одобрил използването на хлор в офанзивата в Идлиб - последният бунтовен бастион в страната, твърдят анонимни източници от американското разузнаване пред в. “Уолстрийт джърнъл”. Асад бил готов да атакува с химическо оръжие, въпреки заплахите на Доналд Тръмп за ответни мерки и въпреки мнението на Запада, че победата му в гражданския конфликт е “неминуема”.

Не е ясно и дали US отговорът няма да включи удари по сили на Русия и Иран в региона, с чиято помощ Дамаск обърна хода на гражданската война. През последните няколко дни руска и сирийска авиация бомбардира активно Идлиб, въпреки призиви на Тръмп “да бъде избегната хуманитарна катастрофа”.

Информацията на “Уолстрийт джърнъл” идва, след като от седмици Русия предупреждава, че в северозападната провинция се готви провокация с химически арсенал, вината за която да бъде хвърлена върху правителствените сили. Днес руският зам. външен министър Олег Сиромолотов увери, че терористите в Идлиб имат възможност да създадат химически боеприпаси и получават помощ от чужбина.

По данни на в. “Билд” германското военно министерство е в преговори с Пентагона за изработване на план за участие на Бундесвера в евентуални въздушни удари заедно с американски, британски и френски сили по сирийски цели. Подобен алианс за атаки срещу режима в Дамаск може да бъде формиран само в случай на използване на химическо оръжие от Асад. През април Германия не се включи в коалиция на Вашингтон, Лондон и Париж, която атакува в Сирия след предполагаема химическа атака в Дума с десетки жертви.

Новината предизвика политическа буря в Берлин. Андреа Налес, лидерка на социалдемократите, които са коалиционен партньор на канцлерката Ангела Меркел, заяви, че нейната партия няма да одобри никакво германско участие в конфликта в Сирия.

В неделя руски военни заявиха, че US самолети Ф-15 са пуснали фосфорни бомби над източната сирийска провинция Дейр аз Зур. Мишена било селището Хаджин - последната крепост на “Ислямска държава”. Пентагонът отрече да е използвал фосфорни боеприпаси.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят