Асандж бесен на американско издание, нарочило го за слуга на Путин

Основателят на "Уикилийкс" Джулиан Асандж отговори на критична статия, публикувана в "Ню Йорк Поуст", със заглавие "Колко често Русия се облагодетелства, когато Джулиан Асандж разкрива западни тайни?".

Той посочва, че редакторският екип на изданието нееднократно е подпомагал Хилъри Клинтън, което не е разкрито в статията по никакъв начин. А основният автор - Джо Бекер, дори ретуитва Клинтън в социалните мрежи.

"Уикилийкс" разкри част от кореспонденцията на Хилъри Клинтън, което доведе до това ФБР да я разследва. Асандж обещава, че следваща порция с имейли на Клинтън, който неговата организация ще извади на бял свят, може да доведе до ареста и осъждането на бившия държавен секретар и настоящ кандидат на Демократическата партия за президент на САЩ.

Според Асандж единствената новина в материала е, че "американските власти смятат, че Асандж вероятно няма директни връзки с руските разузнавателни служби".

Той обяснява, че на платформата на "Уикилийкис"има повече от 650 000 документи за Русия и президента Путин, повечето от които критични.

Асандж обявява, че не е вярно, че Русия му е издала виза. Също невярно е, че книгата "Файловете "Уикилийкс", която е за американската дипломация, не съдържа критика за Русия, в нея има много критични референции за Кремъл, включително и цяла глава, посветена на руската корупция.

Асандж опровергава твърдението, че не е критикувал публично нарушенията на човешките права от Башар Асад и руските сили, биещи се в Сирия.

"Уикилийкс" подкрепи критиката на "Амнести интернешънъл" за убитите цивилни от руските бомбардировки", обяснява той.

Асандж обяснява дори, че многократно се е срещал с членове на Pussy riot, които преди време стигнаха до всички международни медии с провокативните си протести срещу Путин, и дори работят заедно в обща фондация за защита на журналистическите източници, която той финансира.

"Уикилийс" е публикувала много материали в ущърб на Асад и неговия партньор Русия, общо над 2 милиона документа, включително и лична кореспонденция на Асад. Разкрил още и правителствения шпионаж над сирийски активисти.

Асандж обвинява "Ню Йорк Поуст", че се опитват да внушат конспиративна теория, според която той е заел страна в двуполюсния модел.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят