„Асикс Арена“ е името на обновената зала „Фестивална“

„Асикс Арена“ ще бъде името на зала „Фестивална“ в следващите 6 години. Спортното съоръжение е изцяло ремонтирано и ще отвори врати през септември след извършването на последните довършителни работи.

Волейболната легенда Любо Ганев като представител за България и Румъния на реномирания японски производител на спортни стоки „Асикс“ подписа 6-годишен договор с държавното дружество „Академика 2011“, което е собственик на залата. По силата на контракта съоръжението получава името „Асикс Арена“ срещу сумата от 100 000 лева годишно. Тези средства ще помогнат на залата да се самоиздържа и да дава ниски цени за наем за спортна подготовка и състезания. Приходите ще се допълват от отдаването за други културни и бизнес събития.

„Изключително се гордеем от завършения проект“, коментира спортният министър Красен Кралев, по чиято инициатива грохналата зала вече е изцяло обновена и представлява най-модерно съоръжение. „Самият факт, че световноизвестна компания като „Асикс“ се ангажира да даде името си, показва, че сме на прав път. Това ни дава много сериозна подкрепа в нашите амбиции да обновим изцяло спортната инфраструктура в България и да покажем един нов модел за работа и партньорство между държавните институции и частните компании“, добави министърът.

Основното спортно приложение на „Асикс Арена“ ще бъдат лекоатлетическата подготовка и състезания. Капацитетът на залата е 3700 зрители, а за културни събития като концерти могат да бъдат посрещнати до 6000 зрители. Цялостната реконструкция е на стойност 7 милиона лева – 4 милиона от „Академика 2011“ и 3 милиона по договори за енергийна ефективност. Използваните технологии свалят драстично с повече от 40% разходите за отопление и охлаждане.

„Завършването на залата е историческо събитие за българската атлетика, защото тя се завръща в своя дом, който ни липсваше в последните 5-6 години. Искам да благодаря на Любо Ганев, че за пореден път помага на българския спорт и на министър Кралев, че си изпълни думата и направи това, което ние чакаме от години“, заяви при подписването на договора шефът на федерацията по лека атлетика Добри Карамаринов.

Любо Ганев също изрази благодарност към спортното министерство за осъществената дългоочаквана реконструкция на залата. „За „Асикс“ е голяма чест да й даде своето име“, каза той и добави: „Колкото повече нови спортни обекти има, толкова повече се подобряват постиженията на нашите състезатели. Ще продължим да помагаме с каквото можем на българския спорт, защото той има нужда и го заслужава.“

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Извън терена