Асоциацията на прокурорите обвини издание на Прокопиев в опит за дискредитиране на държавното обвинение

Асоциацията на прокурорите в България излезе с декларация в защита на колежката си от Специализираната прокуратура Силвия Соколова, която стана обект на манипулативни твърдения в публикация в издание на подсъдимия Иво Прокопиев. В статия във в-к "Капитал" се цитира изказване на прокурор Соколова, направено преди шест години, като с изваждането му от контекста се преследват цели, свързани с дискредитирането на подкрепата, която работещите в двете специализирани прокуратури изразиха по повод номинацията на заместник-главния прокурор Иван Гешев за следващ "обвинител №1".

В понеделник и самият Гешев в своя позиция изрази подкрепа за прокурор Соколова и посочи, че "на старанието да бъдат демонизирани отделни магистрати, като прокурор Силвия Соколова ще бъде отговорено със всички позволени от закона средства".

От съсловната организация на прокурорите не са съгласни с опитите за неглижиране и иронизиране на подкрепата, която стотици държавни обвинители от цялата страна, техни колеги от следствието и служители на съдебната система, изразиха към номинацията на Иван Гешев. "Считаме, че в случая се касае не просто до некоректно поднесена информация в публичното пространство, а за целенасочен опит за внушение на обществото, че професионалната общност на прокурорите в страната е изразила "услужливо" подкрепата си за г-н Гешев едва ли не "под команда". Това не само е накърняване на принципа за независимостта на съдебната власт, но сериозно и опасно застрашаване конституционните устои на правовата държава", пишат от Асоциацията.

Съсловната организация настоява още Прокурорската колегия към Висшия съдебен съвет (ВСС) да излезе със становище по повод публикацията в изданието на подсъдимия Иво Прокопиев: "На основание приетия с Решение на ПК на ВСС от 20.03.2019г. "Механизъм за публична реакция на ПК на ВСС в случай на засягане на независимостта и доброто име на прокурори и следователи", с настоящата декларация призоваваме ПК на ВСС да упражни правомощията си за вземане на отношение по случая".

Към момента срещу съиздателя на "Капитал" Иво Прокопиев има висящ наказателен процес пред Специализирания наказателен съд за приватизацията на 33% от държавния дял на ЕВН. Прокопиев е обект и на други разследвания на Специализираната прокуратура.

Ето и пълния текст на декларацията на Асоциацията на прокурорите в България:

Уважаеми колеги и членове на ПК на ВСС,

В публикация от 02.08.2019 г. във вестник "Капитал", озаглавена "Тоягата и морковът зад номинацията на Гешев", се сочи, че наш колега - Силвия Соколова, прокурор в Специализираната прокуратура, като свидетел през 2013г. по воденото тогава дисциплинарно производство срещу покойния член на ВСС Камен Ситнилски заявила, че откакто е прокурор не знаела "някой да не е изпълнил устни указания или молба на началника си".

В цитираната статия въпросното изявление се дава като пример за това как административните ръководители заставят прокурорите,следователите и служителите на ПРБ да изразяват позиции по определени въпроси, грубо погазвайки тяхната независимост и право на изразяване на собствено мнение. Статията продължава, внушавайки ясно, че масово изразената подкрепа от прокурорската гилдия за кандидатурата на г-н Иван Гешев, не била спонтанна "идея", а гарантирала своеобразен имунитет и гаранции за кариерно развитие и израстване на "немалка част" от подписалите се прокурори.

Ние, членовете на УС на АПБ, заявяваме открито както персоналната си подкрепа за прокурор Соколова за неоправданото засягане на доброто й име, така и безусловната си защита на авторитета на прокурорската гилдия като цяло от подобни неправомерни медийни атаки. АПБ осъжда остро всякакви форми на подобен медиен натиск като опит за опорочаване и дискредитиране на ПРБ. Като съсловна организация на прокурорите в РБългария, ние, членовете на УС на АПБ изразяваме острата си реакция срещу такива неправомерни внушения в публичното пространство и не приемаме подобни неоправдани медийни провокации. Нещо повече - считаме, че в случая се касае не просто до некорекно поднесена информация в публичното пространство, а за целенасочен опит за внушение на обществото, че професионалната общност на прокурорите в страната е изразила "услужливо" подкрепата си за г-н Гешев едва ли не "под команда". Това не само е накърняване на принципа за независимостта на съдебната власт, но сериозно и опасно застрашаване конституционните устои на правовата държава.

Ето защо, на основание приетия с Решение на ПК на ВСС от 20.03.2019г. "Механизъм за публична реакция на ПК на ВСС в случай на засягане на независимостта и доброто име на прокурори и следователи", с настоящата декларация призоваваме ПК на ВСС да упражни правомощията си за вземане на отношение по случая.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право