Асоциацията на прокурорите: Опитват се да ни накарат да се почувстваме гузни, че работим

"По повод стремежа на отделни кръгове и медии да омаловажат усилията на прокуратурата за постигане на решителни успехи в борбата срещу корупцията и организираната престъпност, Асоциация на прокурорите в България изразява категорично становище, че българските прокурори имат нужда от реална оценка на работата си!" Така започва официално становище на Асоциацията на прокурорите в България, разпространено на сайта на организацията.

"Без обществена подкрепа и съдействие, и задружни усилия от страна на всички български граждани, прокуратурата не би могла да изпълнява адекватно и успешно, вмененото й от Конституцията на Република България задължение да гарантира разкриване на престъпленията и изобличаване на виновните при съблюдаване на върховенството на закона. Колкото по-силна е обществената подкрепа, толкова по-силна и можеща е прокуратурата!

Възмутени сме от опитите да се преиначи активността на прокуратурата да се бори с корупцията по високите етажи на властта. В общественото пространство манипулативно се поставя въпросът: „ … значи те се разработиха... Защо сега?”. Опитват се да ни накарат да се почувстваме гузни за това, че работим! А кога, ако не сега, се питамe ние?

Ние, прокурорите, сме винаги под прицел и когато работата ни е тиха и няма шумни акции, получаваме упреци, че бездействаме. А когато бъркаме в „кошера с оси“, веднага се намират „обществени защитници”, които търсят в активностите ни преднамереност. Подобно отношение е нечестно и несправедливо!

Смятамe, че Асоциацията е призвана в такива моменти да защити работата на колегите - прокурори и ние заставаме зад тях! Защото колегите от специализираните звена, които са на огневата линия, са граждани и хора като всички нас. И имат нужда от подкрепа за усилията си!

В последните дни в публичното пространство се натрапва и се злоупотребява с темата  за проведена среща с участието на главния прокурор. Подкрепяме изразената позиция по този повод от страна на пресцентъра на Прокуратура на Република България. Колкото и да се правят опити да се притиска прокуратурата и да се уязви личността на главния прокурор, институцията следва да изпълнява своята мисия - да защитава обществения интерес и да преследва престъпниците. Прокуратурата не бива да се поддава на влияние! И не следва да се подлага на натиск! Прокуратурата няма политически и бизнес интереси, и нека бизнеса и политиците не се опитват да се месят в нейната дейност!

Независима прокуратура означава не само независима от изпълнителната власт, а означава и независима от всякакви външни влияния. Това изисква Конституцията на Република България и това е европейския модел, към който се стремим", гласи цялата позиция.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право