Асоциацията на свиневъдитe: Държавата взима адекватни мерки за ограничаване на африканската чума

Асоциацията на свиневъдите е на мнение, че към момента държавата взема адекватни мерки за ограничаване на заразата от африканска чума по свинете.

Половин милион животни се отглеждат в индустриалните свинекомплекси в България и ако заразата стигне до тях, икономическите загуби ще бъдат много сериозни.

Основните рискове идват от дворове, в които хората гледат прасета за лична консумация. Големите свинеферми са готови да компенсират стопаните, ако те заколят доброволно животните си, каза пред БНР Полина Хаджистоева, председател на Асоциацията на свиневъдите.

“Ние не сме орган, който трябва да дава пари, но това е нашето най-добро намерение към всички. Ако направят това предварително - да си заколят животните преди да е избухнало заболяването в населеното място, ние в знак на благодарност да ги компенсираме с месо от нашите свинекомплекси", заяви Хаджистоева.

Инспектори от Българската агенция за безопасност на храните взеха проби от 55 прасета в село Бозвелийско, община Продавия, което се намира само на няколко км. от Тутраканци, където бе регистрирано първото огнище на африканска чума у нас.

Резултатите ще бъдат готови днес следобед и от тях ще зависят следващите действия.

Хората са разтревожени и протестират срещу загробването на умъртвените прасета от съседнато село на тяхна територия, където е определената площадка.

Ветеринарните власти препоръчват на стопаните да не правят суджуци, луканки и сланина от заколените тази година домашни прасета. Само термичната обработка на месото унищожава вируса на чумата. Затова свинското трябва да се консумира след варене или пържене. Това важи и за замразеното във фризера месо. То не трябва да напуска дома на собственика, а опаковките от него - торбички и кутии, трябва да се унищожават, защото също са източник на зараза.

Животните не трябва да се хранят с кухненски отпадъци, а отпадъчните продукти след клане трябва да се заравят на дълбочина, която не позволява изравянето им от други животни, или да се предават за унищожаване, съветват ветеринарите. Тези препоръки са в сила извън огнищата на зараза. Ако при клане се появи съмнение, че животното е болно, трябва да се уведоми ветеринарен лекар, обработката на прасето да спре незабавно, а всички хора, участвали при клането, трябва да се дезинфекцират, за да не разнесат вируса по домовете си.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България