Астронавтите с командировъчни, попълват митническа декларация

Нийл Армстронг, Едуин Олдрин и Майкъл Колинс.

Навършват се 50 години от кацането на Луната

Не спират конспиративните теории

Днес се навършват точно 50 години от историческото първо кацане на човек на Луната. На 20 юли 1969 година мисията на американския кораб “Аполо 11” се увенчава с успех. Нийл Армстронг и Едуин Олдрин успешно прилуняват модула “Игъл” на повърхността на земния спътник.

Малко известен е фактът, че за всички пилотирани мисии до Луната астронавтите са получавали надлежно заверени командировъчни. Първи за това разказа още през 2015 година Едуин “Бъз” Олдрин, вторият човек, стъпил на Луната. Тогава той качва на страницата си във фейсбук копие на командировъчното, получено за полета на “Аполо 11”, както и митническата декларация, която попълнил при връщането си на Земята (виж факсимилетата).Командировъчното 1082-A е дадено на полковник Олдрин за двупосочно пътуване. Целият първи полет на човек на Луната в документа е представен като списък с адреси - Кейп Кенеди, Флорида (така през 1964-1973 г. се наричал Кейп Канаверал), Луната, Тихия океан (кораба на ВМС на САЩ Hornet), Хавайските острови.

Има детайли от всичките етапи по пътя. От своя дом до базата на ВВС на САЩ “Елингтън” в Тексас Олдрин пристигнал със собствен автомобил. Оттам излетял със самолет. “Кейп Кенеди, Флорида - Луната: държавен космически кораб”, се казва в документа. Служителите на НАСА не забравили да отбележат, че пребиваването и храненето са предоставени от държавата през целия полет.

Олдрин представил във Facebook и копие от митническата декларация (от 24 юли 1969 година), където в качеството на донесени обекти били посочени лунни камъни и образци от лунен прах.

50 години след историческата мисия не спират конспиративните теории, че това въобще не се е случвало, че е една грандиозна манипулация, режисирана от талантливи холивудски кинаджии. Появиха се и шеговити закани - от Русия и Китай - че ще отидат на място, за да видят дали американците наистина са кацали на Луната.

За капак - неотдавна една обикновена българска учителка бе уличена в “смъртен грях” - преподавала на децата, че човешки крак не е стъпвал никога на Луната.

За съжаление, авторите на конспирациите ще останат разочаровани. Всички достъпни официални документи ги опровергават. Между 1969-а и 1972 г. шест мисии на “Аполо” завършват успешно и 12 души имат щастието да стъпят на лунната повърхност.

Времето на покоряването на Луната ще остане в историята и като най-голямата надпревара в Космоса между САЩ и СССР. Руснаците нямат късмет и я губят.

 

Програмата започва през 1961 г.

САЩ - “Една малка крачка за човека - един голям скок за човечеството...”

Космическата ера започва през октомври 1957 г. Тогава СССР изумява света с първия изкуствен спътник на Земята. През април 1961 г. полита и първият човек - Юрий Гагарин. Преди това руснаците изтрелват три сонди до Луната, като една от тях праща снимки от обратната страна на земния спътник. Валентина Терешкова е първата жена, летяла в Космоса, а Алексей Леонов - първият излязъл в открития Космос. Дотогава руснаците определено водят на американците. Но те вземат мерки.

На 25 май 1961 г., двадесет дни след първия американски суборбитален космически полет, президентът Кенеди предлага програмата “Аполо” в специално обръщение към Конгреса на САЩ. Най-важното нещо в програмата “Аполо” е ракетата носител Сатурн V. Тя е тристепенна, свръхмощна, без аналог дотогава. Конструирана е от бащата на германската Фау-2 Вернер фон Браун специално за лунната програма. Може да изведе полезен товар от почти 50 тона на окололунна орбита и над 77 тона на околоземна. На върха на ракетата е корабът “Аполо”, а зад него под специален обтекател е лунният модул. След старта “Аполо” се отделя, прави завой на 180 градуса и се скачва с лунния модул. След това потегля към Луната. Там застава на окололунна орбита. Двама от астронавтите преминават през шлюз от командния модул в лунния. Третият остава в орбита. След това започва процесът по прилуняване. Лунният модул е много лек, без специални защити и покрития, защото на спътника няма атмосфера.

В програмата “Аполо” има сериозен нещастен случай - по време на тренировки изгаря в кабината целият екипаж на “Аполо 1”. А третата пилотирана мисия към Луната - на “Аполо 13”, се разминава на косъм от сериозна трагедия, но не успява да достигне повърхността на естествения спътник.

Сега да се върнем на знаменитата фраза на Нийл Армстронг за малката крачка и големия скок… Твърди се, че тя била предшествана от друга: “Успех, мистър Горски!”. Каква е историята - На младини Армстронг живеел в къща със съседи някое си сем. Горски. Често чувал следния скандал: Кога най-накрая ще ми направиш френска любов, крещял високо мъжът на г-жа Горски. А тя му се подигравала: “Когато човек стъпи на Луната…” Е, Горски сигурно е почерпил.

 

Руснаците пращат първите костенурки на Луната

СССР - Четири провала със свръхмощната ракета Н-1

Руснаците видимо изостават в пилотираните полети към Луната. Те започват подготовката над четири години след американците. Всичко се извършва в пълна секретност и до 1989 г. малцина са знаели, че и Москва е имала план да прати човек на Луната. Официалното становище е, че СССР нямал интерес от пилотирани полети, а само от автоматичните сонди и луноходи. Нещата не са обаче точно такива.

Два конструкторски екипа работят поотделно. Единият е на Корольов, а другият - на Челомей. Първият се базира на ракета носител Н-1, а вторият - на “Протон”. И в двата случая космическият кораб е модификация на новия “Союз” Философията им е различна - Корольов залага на принципа, който използват американците в програмата “Аполо”. Корабът-майка чака на окололунна орбита кацането, а след това и завръщането на спускаемия апарат. Разликата е в това, че кацащият космонавт е сам, а американските му колеги са двама. Освен това преминаването от кораба в лунния модул се извършва със скафандър през открития космос. Извършени са седем безпилотни изпитателни полета Още пет кораба Л1 и два модифицирани Л1С не достигат до космоса поради различни аварии с ракетите-носители, съответно “Протон” и Н-1. В три от петте полета за облитане на Луната стават произшествия, които биха били с фатален край за екипажа. На кораба Зонд 5 се намират костенурки. Това са първите живи същества, които достигат нашия естествен спътник три месеца преди полета на “Аполо 8.”

Свърхтежката нова ракета Н-1 претърпява четири аварии при пробни изстрелвания и в крайна сметка лунната програма на СССР е прекратена през 1974 г.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл