Астрономи откриха най-малката звезда - колкото Сатурн

Астрономи откриха най-малката звезда. Нейният размер е малко по-голям от този на Сатурн, а гравитацията ѝ е около 300 пъти по-силна от тази на Земята.

Небесното тяло по всяка вероятност е възможно най-малкото, до което една звезда може да достигне, тъй като има точно толкова маса, колкото да ѝ позволи да преобразува водородните ядра в хелиеви. Ако звездата беше малко по-малка, то тогава налягането в центъра ѝ не би било достатъчно, за да може да се осъществява този процес. Термоядреният синтез е процесът, който захранва нашето Слънце, а учените се опитват да го възпроизведат и на земята, за да получат нов източник на възобновяема енергия, пише научното издание „Сайънс дейли”, цитирано от БГНЕС.

Малките и относително бледи звезди са и най-добрите кандидати за намиране на други планети като Земята, на които може да има течна вода.

Новооткритото небесно тяло, наречено EBLM J0555-57Ab, се намира на разстояние от около 6000 светлинни години. То е част от бинарна система от две звезди и съществуването му е било установено, след като е преминало покрай своя много по-голям партньор – метод, който обикновено се използва за откриването на планети.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Наука