АТАКА: БНТ нарушава законите. ЦИК да спре „Референдум”

АТАКА иска от ЦИК да отмени предаването „Референдум”, което трябва да се излъчи на 15 октомври по БНТ. Причината е, че националната телевизия нарушава задълженията си по Изборния кодекс (ИК), Закона за радио и телевизия и Споразумението за отразяване, което е сключила с партиите и коалициите.

АТАКА посочва, че обществената телевизия нарушава чл. 189, ал. 3 от ИК, според който БНТ и БНР трябва обективно и справедливо да отразяват проявите на кандидатите при зачитане на тяхната равнопоставеност и

значимост.

Във второто издание на „Референдум“ по време на кампанията е предвидено да вземат участие само 4-ма кандидати, определени на база социологическите проучвания на 4 избрани по преценка на БНТ социологически агенции. „Именно с формулировката в чл. 8, ал. 4, т. 2 на Споразумението се погазват законовите изисквания както за равнопоставеността на политическите партии при предизборните им изяви, така и за политическата независимост на медиите, още повече на националните”, пишат в сигнал до ЦИК от АТАКА.

Партия АТАКА акцентира, че погазените норми и принципи се основават на:

- Определяне по едностранна преценка на БНТ, без заложени от ЦИК критерии, на 4 социологически агенции, чиито прогнозни резултати да бъдат взети предвид;

- Липса на прозрачност по отношение на това кои са тези социологически агенции, на какъв принцип са избрани и на какъв принцип са определили те кандидатите, които се очаква да спечелят най-висок процент от гласовете на изборите на 27.10.2019 г.

- Предоставяне на трибуна на само 4-ма кандидати, за които по съмнителен критерий се счита, че ще получат най-висок брой гласове на предстоящите избори, като по този начин се увеличават възможностите им за получаване на нови гласове поради по-засиления медиен интерес към тях спрямо останалите, които не са попаднали в четворката.

Следете Trud News вече и в Telegram
Избори 2023. Платено съдържание. Купуването и продаването на гласове е престъпление.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика