Атаките срещу строителите са национално престъпление

КРИБ подкрепя протеста на бранша срещу невярното политическо говорене

Протестът на строителите назряваше отдавна. В Управителния съвет на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) отдавна дискутираме тази тема, тъй като Камарата на строителите в България е дългогодишен член на нашата организация. Те ни информираха как расте тяхното недоволство и така докато се стигне до момента, в който изведнъж преля чашата и обявиха, че ще излязат на мирен протест, който да покаже, че има голям проблем. Те получиха естествено нашата подкрепа. Защото извън сектора се налагат едни меко казано изключително неподходящи действия и думи от страна на политици от представената в парламента опозиция и тази извън Народното събрание. Но в крайна сметка политическото говорене води до създаването на eдин изключително негативен образ на българския строител, който по никакъв начин не кореспондира с реално извършеното от тях от времето на Омуртаг и неговата колона насам до наши дни.

Напрактика подходът в един или друг сектор е горе-долу близък. Просто не се е стигало до такова кресчендо в повечето от останалите сектори, защото политиците не са решили това досега. Утре обаче могат да решат да нападнат и IT сектор или минно-геоложкият такъв, в зависимост какъв е техният нискостеблен колективен интерес. И по тази причина КРИБ изключително принципно подкрепя протеста на строителите. Още повече, че той е мирен. Не се предвиждат нарушения на обществения ред, затваряне на магистрали или първокласни пътища. Вие виждате, че един цял сектор излиза на протест заради непремерени изказвания на политици. Наричат строителите крадци, наричат ги хора, чието място е в затвора, искат да спрат еврофондовете за целия сектор, хулят България пред света, искат да се режат ядки от магистралите, за да покажат, че нашите строители са негодници и трябва да бъдат наказани. Което за нас е национален нихилизъм. И всичко това може да се повтори във всеки сектор в зависимост от настроенията на един или друг политик.

Интересно е, че това, което се случва в момента, случайно съвпадна с нашата среща с президента Румен Радев. Там поставихме много остро въпроса пред него да се прави разграничение между нарушения, наказани нарушения и проблеми в един цял сектор. Президентът цитира като пример ремонта на ул. „Граф Игнатиев“ в София. Заяви, че не е ходил там лично, но вижда обществените реакции. Всъщност обаче това е една отсечка от 500-600 метра, която е малка част от българското строителство. Да се направи проверка там, има си компетентни органи и да се реши има ли нарушение всъщност или не, вместо да се заклеймява изцяло един сектор. А не да се излиза пред света и де се твърди, че у нас няма качествени строители, а само мошеници. Ами кой в този случай ще покани българска фирма да работи в друга държава? Това е национално престъпление. И не е ясно дали всичко това е нарочно и част от сценарий.

Тъкмо нашите фирми се научиха да правят консорциуми и да усвояват пари по големи европроекти, което преди успяваха само големите чужди компании. При това знаем как работиха те. И сега понеже българите го могат, нека да ги ударим. Това е абсурд. И който участва в този сценарий е съучастник. Това не може да продължава така, трябва да се вземат мерки.

Ние обяснихме тези неща на президента Румен Радев и изказахме подкрепата на КРИБ за протеста, който е напълно изконен. Като упрекът ми беше и към него, тъй като той е един от основните критици. Казах му, че трябва да има баланс между добрата новина и лошата такава.

 

Цялата ни икономика е под заплаха

Голямата опасност е, че ако тази атака успее, това автоматично ще започне да се пренася планово върху други сектори. Тоест цялата икономика е под угроза вследствие на външни и частно партийни интереси. Една от тезите на президента Румен Радев по време на срещата ни с него бе, че има изтичане на капитали и българският бизнес изнася пари. Всъщност обаче няма нищо такова. Хората инвестират в чужбина, за да са сигурни, че ако утре дойде ляво или левичарско правителство, те ще имат къде да продължат своята дейност и да оцелеят. Просто следват бизнес правилото, че яйцата трябва да се слагат в различни кошници. Те са достатъчно умни да го правят. И затова не трябва да говорим негативно за тях, защото ще ги накараме и малкото яйца, които държат в България да ги изнесат в другата кошница.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Коментари