Атакуват в съда бариерата на Стария град

Баща на пловдивски малчуган, записан в детска градина „Щурче” в Стария град, заведе дело в общината заради ограничения достъп до нея. Със заповед на кмета от края на октомври влизането на коли в архитектурния резерват беше ограничено рязко и сега автомобилите биват спирани на бариерата. Така се налага децата и техните родители да ходят пеш до забавачката, в което въпросният баща вижда риск за здравето на сина си.

Родителят е оспорил в Административния съд кметската заповед, после поискал и изпълнението й да бъда спряно. На 15 януари съдът отхвърля втория иск, а произнасянето по заповедта по същество предстои.

Бащата смята и че трудният достъп до детската градина пряко засяга правото на детето му на образование, гарантирано както от Конституцията, така и от Закона за народната просвета. Съдът обаче не приема нито един от аргументите му, защото рискът детето да настине, докато ходи пеш през зимата, е несъизмерим с обществения интерес по опазването на Стария град. Намаляването на броя на колите там беше направено в името на опазването на калдъръма и за да не се пречи на туристите. В мотивите си магистратите изтъкват и че физическата активност е полезна за подрастващите.

Решението може да бъде обжалвано пред ВАС.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони