Атанас Добрев - Пето поколение лидер

Снимка: Денислав Стойчев

Малко хора могат се похвалят с титлата “Мистър Икономика”. Тя носи освен престиж, и отговорност, от която носителят на титлата тази година не се бои. Именно този приз отговаря на неговото прозвище, да е освен двигател на икономиката на България с фирмата, която управлява, но и да е двигател на умните градове и 5G мрежата, без които в следващите години няма да можем да се развиваме.

“Макар и персонална, наградата е признание за успехите и постиженията на цялата компания и за нашия принос към развитието на българската икономика. Тя е доказателство, че стратегията ни за толкова сериозни инвестиции - над 1,8 млрд. лв. за 10 години, е правилна. За нас качеството на продуктите и услугите ни винаги стои на първо място и влагаме много средства и ресурси в модерни технологии, оборудване, системи. Вярваме, че клиентите ни усещат ползите от тази политика. А отличието Мистър Икономика показва, че и авторитетните медии в лицето на сп. Икономика и цялото бизнес общество, представлявано от КРИБ, го оценява високо. За нас да бъдем лидери на пазара означава преди всичко отговорност към стратегията за развитие на цялото общество в посока на дигитализацията на българската икономика и възможността є да бъде конкурентноспособна на световния пазар”, каза за “Труд” победителят Атанас Добрев. БТК, “Вивател”, “Виваком” - трансформацията на телекома през годините бе явна, но не и толкова дигитално активна, както през 2019 г. Тъй като Атанас Добрев приема наградата по-скоро професионално, а не лично, е важно да споменем с какви заслуги “Виваком” спечели наградите си тази година.

Мобилната мрежа на “Виваком” е с най-доброто покритие в страната, според анализ на Ookla, основаван на данните от Speedtest Intelligence за първата половина на 2019 г. За шеста поредна година телекомът запазва лидерско място на българския пазар с общи приходи от 948 млн. лева в края на 2018 г., което е с 6,6% повече спрямо 2017 г.

Говорейки за награди - Добрев получава за втори път приз тази година от КРИБ, като през юни “Виваком” беше отличена с най-авторитетната бизнес награда на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България в категория “Иновации”.

Наградите от КРИБ за Атанас Добрев идват в годината, в която брандът “Виваком” празнува своята 10-годишнина. Това е период, в който компанията се трансформира в дигитален телеком от ново поколение. Говорейки за ново поколение няма как да не споменем и напредъка на компанията в 5G мрежата в България, а именно това, че от 2020 г. те са готови да пуснат услугата на своите потребители. Към момента “Виваком” е един от най-големите работодатели в страната с общо 5100 служители, разпръснати в цялата страна.

В личен план Атанас Добрев е потаен, но това, което виждаме от биографията му е, че в последните седем години е начело на компанията и очевидно я ръководи добре. Има магистърска степен по бизнес администрация от Crummer Graduate School of Business във Флорида и магистърска степен по международни икономически отношения в УНСС.

За “Труд” той коментира кое най-много го мотивира: “Телеком пазарът в България е силно конкурентен, което безспорно е добра мотивация постоянно да развиваш компанията и да завоюваш лидерски позиции в различни направления - както в чисто икономически аспект, така и в лансирането на иновативни технологии, продукти и услуги, каквито са платформата ни за иновативни решения. Още по-стимулиращо е това да продължиш напред така, че да запазиш постигнатите успехи и да ги надградиш с нови”. А в чисто човешки и мениджърски план - най-предизвикателно според него е да успееш да убедиш колегите си и всеки един служител в голямата организация, както и своите бизнес партньори, че поставените цели макар и амбициозни са изпълними и че всички заедно като екип можем да ги постигнем.

И както му е тръгнало на награди тази година, през юни той получи почетен медал от министъра на вътрешните работи Младен Маринов заради постиженията на компанията при ограничаването на телефонните измами. С 50 пъти по-малко само за няколко месеца.

Добрев описва 2019 г. като динамична година, което по-принцип е характерно за сферата на високите технологии. “През 2019 г. направихме първите тестове на мрежата от пето поколение - 5G, при това в реалната си мрежа. Това е нова технология, която ще трансформира не само начина на работа на телекомите, но ще окаже огромно влияние върху развитието на цялата икономика и на различните типове индустрии. През 2019 г. продължихме своята дигитална трансформация като компания, а на крайните си клиенти предложихме много повече включено в съдържание в плановете им за телеком услуги - мобилни и фиксирани. Дадохме им нови възможности сами да управляват потреблението си чрез новото ни мобилно приложение и да пазаруват свободно в онлайн магазина ни, в удобно за тях време и място. Това са сериозни крачки в развитието на нашата сфера и на начина, по който в бъдеще ще общуваме с потребителите си. От доставчик на услуги за комуникация се превръщаме в доверен партньор за ежедневието на всеки гражданин, компания или институция. В този ред на мисли, мога да обобщя годината като много предизвикателна, но и успешна за Виваком”, казва Добрев.

Въпреки, че оглавява телеком, Добрев успява в работно време да прекарва по около 2 часа на смартфона си, а в почивните дни успява да свали времето до половин час. За телевизия, обаче почти няма време.

Убеди чужди инвеститори да купят телекома за 1,2 млрд. лв.

Атанас Добрев убеди британската телекомуникационна и медийна компания United Group, в която мажоритарен акционер е лондонският фонд BC Partners, да плати 1,2 млрд. лв. за придобиването на “Виваком”. Сделката се очаква да бъде финализирана през 2020 г.

ЗА НЕГО

Добрият пример

Добрата новина, освен че българската икономика расте, е че българите знаят как това се случва - с повече рационалност и усилия. Господин Атанас Добрев е един от добрите примери. Той успя да убеди с неговата работа в една българска компания международни инвеститори, които никога не са си представяли, че ще платят толкова много пари за една българска компания.

Владислав Горанов, министър на финансите

 

Управлява добре компанията

“Виваком” е добре управлявана компания със силен мениджмънт и аз съм развълнувана от възможността да развием още по-силен бизнес”, коментира главният изпълнителен директор на United Group Виктория Боклаг в съобщение на компанията.

Виктория Боклаг, изпълнителен директор на United Group

 

 

Източник на идеи и вдъхновение

Атанас е винаги източник на идеи и вдъхновение за работа, както и двигател на промяна за бизнеса. За превръщане на бъдещето в реалност са нужни визия, лидерски умения и упоритост за преодоляване на пречките по пътя. Комбинацията от тези качества спомогна компанията да се превърне във водещия телеком оператор в страната (от 2013 година, в която Атанас Добрев става изпълнителен директор), който превръща иновациите в част от живота на своите клиенти.

Асен Великов, главен финансов директор и член

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети