Атанас Камбитов, кмет на Благоевград: За 8 години привлякохме над 311 милиона лева инвестиции

- Г-н Камбитов, Вие управлявахте два мандата Благоевград и сега сте кандидат за трети, кои са най-важните неща, които донесоха промяна в живота на хората?

- За 8 години смея да твърдя, че променихме града. А това донесе и положителна промяна за хората. Стоя твърдо зад тези думи. Всеки, който погледне Благоевград, може да види облика и ако си спомня как изглеждаше Благоевград преди и сега, ще види че няма нищо общо.

Хора, които не са от Благоевград, преминавайки по Е-79 казват  - това не може да е същият град, толкова е променен. Вече я няма онази грозна гледка на олющените панелни блокове.

Санирахме – 214 жилищни сгради,  което донесе реална полза за почти 9000 хиляди семейства. Иначе казано, всеки трети човек от Благоевград, реално е подпомогнат от правителството на ГЕРБ, защото тази Национална програма беше реализирана от правителството със „зелената светлина“ на премиера. Ползите за хората са много – от една страна удължихме живота на  тези стари жилища, поне с 30-40 години, от друга страна повишихме стойността на имотите.

Ако си направите труда да попитате в банка, ще разберете, че кредити се търсят предимно за кварталите, защото  реално те станаха  по-доброто място за живеене, с по-добрата инфраструктура, по-добре уредени междублокови пространства, с всички удобства.

И още, не на последно място разходите на домакинствата за ел. енергия се понижиха значително, почти 2 пъти. Много се говори за чистотата на въздуха, но тези, които атакуват забравят фактите и статистиката. А тя е категорична, между 8 и 10% е по-малко замърсяването с ФПЧ, вследствие на санирането. Това е логично, хората от една страна намаляват ползването на твърдо гориво, други вече преминаха на ел. енергия и газ, защото вече могат да си го позволят. Ето промяната с директните ползи към хората.

- Друго какво се случи в Благоевград?

- Другото, което променихме е градската среда  - накратко  пощади, улици, улично мрежи на цели квартали – IV микрорайон, Старо Струмско – с ВиК, с асфалт, с тротоари, с осветление и т.н. Направихме кръгови кръстовища, паркове – 3 бр. („Даме Груев“, „Еленово“, парк „Македония“). Изградихме три нови детски градини, още една е готова. Осигурихме и нов градски транспорт  с модерни автобуси, отговарящи на изискванията за стандарт Евро 5. Благоевград е първата община, която реализира нови 183 социални жилища, напълно обзаведени за млади семейства.

Направихме спортни зали, басейн, предстои да отремонтираме още един басейн, игрища стадиони –в селата Рилци и  в Падеш , направихме 100 нови детски и спортни площадки, не само в града, но и в селата. С инициативата „ТИ ПРЕДЛОЖИ! КМЕТЕ, НАПРАВИ“ – изградихме 17 нови детски площадки, т.е почти на 100% сме задоволили необходимостта от детски площадки на територията  общината.

- Това са видимите неща, а инфраструктурните?

- Направихме третичното стъпало на пречиствателната станция, защото, когато говорим за Индустриална зона ще попитам, дали ще има Индустриална зона, ако пречиствателната станция не отговаря на изискванията, къде ще заустват тези предприятия, как ще работят?

И решихме най-големия проблем –депото за отпадъци. Тук категорично ще кажа – предишното ръководство на Общината не беше направило абсолютно нищо, при ясното съзнание какви глоби са предвидени. Ако не го бяхме изградили Благоевград и другите 4 общини (Рила, Кочериново, Бобошево, Симитли) , щяха да фалират, защото собствените проходи, в огромната си част щяха да отиват за покриване на санкциите.

Това е огромен успех, решихме огромен проблем. 26 млн. целево са отделени от правителството. И в момента надграждаме с 48 млн. лева по Оперативна програма – Анаеробна инсталация и Компостираща система.

Реално Благоевград ще има едно от най-модерните депа, заедно с Бургас. Това е картината – от 0 отиваме на най-съвременното депо, на стойност 75 млн. Това са външни средства. Това не са пари от Общината.

За 8 г. екипът на Община Благоевград привлече 311 млн. лева външни  финансови програми – От оперативните програми, Национално финансиране... Тези пари не са дадени на Благоевград, тези пари са спечелени на състезателен принцип. И това е вследствие на много труд, усилия и административен капацитет. Тук ще кажа, че абсолютно всичко това го правим без помощ от консултантски фирми, правим го единствено със собствен административен капацитет.

- Опонентите ви основно ви атакуват по въпроса с частните инвестиции в Благоевград, как стоят нещата?

- Тук се спекулира. Инвестициите ги разделяме на две. Както казах инвестициите в публичния сектор  са  311 млн. лева, това което Общината е съумяла да привлече. Тези средства са влезли в местния бизнес, тези проекти са реализирани от местни фирми, бизнесът се стимулира. Поглеждайки към частните инвестиции, тук също разделяме на две – малките фирми и големите инвеститори. Малкият бизнес в Благоевград се развива много добре. Всеки ден контактувам с предприемачите. Само за последните 1-2 месеца, ние имаме почти 30 промени на ПУП-ове, с решение за производство. В огромната си част това касае фирми, които разширяват производството си. Стимулираме ги максимално. Има много фирми, които стартираха дейност. Смятам, че това е правилният подход, местните фирми са много гъвкави, много мобилни и възнагражденията там са  добри.

Колкото до големите инвеститори – „Булгартабак“ затвори , само че   е много некоректно Общината да се атакува. Това е частна фирма, това е тяхно решение. Аз самият съм водил десетки разговори, но ние по никакъв начин не  можем да повлияем на решението. Още повече, ако погледнем в световен мащаб, в този сектор върви такава тенденция. Това не зависи от нас.

Другите т.нар. големи инвеститори – идвали са фирми, които търсят евтина работна ръка,но ние не се нуждаем от такива, които предлагат заплата 400 – 450 лева. Идвали са и други, градът има всички условия – инфраструктура, в това число, транспортна, комуникационна, образователна, социална,- географска и т.н. Но тук идва най-големият проблем – липсата на общински терени. Преди мен не са актувани терени, няма смисъл да го коментирам. Но това винаги стоеше  като проблем. От година водим преговори и с премиера, и с министъра на икономиката, и с НК „Индустриални зони“ ЕАД, и с тяхна подкрепа стана факт подписване на договор за изграждане на Индустриална зона, на

единствения терен , който имаме - 115 дка.

Общината дава терена, НК „Индустриални зони“ ЕАД изграждат инфраструктурата, така че, идвайки инвеститорът да може веднага да започне да строи.

- Вие с този си ход обезмислихте обещанията на опонентите си в тази предизборна кампания?!

- Ако говорим за обещания, и ако погледнем  всичко което обещават другите кандидати за кмет в Благоевград, можем да направим извода, че тези неща или в момента се правят или вече са направени. Относно моята програма – аз не залагам на нищо имагинерно, аз не предлагам бъдещи проекти. Аз казвам в момента какво правим, моята идея е да го завършим.

- Видяхте ли в програмите на опонентите си нещо , което може да бъде „откраднато“?

- Има идеи, които дори не искам да ги коментирам, като тази да се закрие фестивалът „Франкофоли“. Прави ми впечатление, че в тези програми, много от идеите са за закриване и разрушаване.

Е, ние 8 години правихме друго – създавахме и градихме. В моята програма е разписано много ясно какво правим – Индустриалната зона, тук ще кажа, че още преди 2 месеца направихме  стъпката, когато на заседание на ОбС взехме решение за изграждане на зоната. А, защо сега? – защото реално НК „Индустриално зони“ ЕАД, трябва да има финансовия ресурс, трябва да имаме пресечната точка. И това в момента е възможно.  Не сме само ние Община в България. Точно затова подписахме и споразумение, за да се види, че това е реален проект, това не е нещо пожелателно, преди изборите,което после ще забравим.

В програмата ми е надграждане на депото, ние вече го изградихме. Подлеза при „Грамада“, успоредно с целия Интегриран градски транспорт, едно много сериозно съоръжение. Ще подменим поетапно ВиК мрежата в ЦГЧ. Това е следващото предизвикателство след депото по две причини. Ние нямаме реалната възможност да кандидатстваме по Оперативни програми, защото заради Кресна не отговаряме на изискванията за Консолидация, това означава, че пак ще опрем до Правителството – целево, поетапно да ни бъдат отпускани средства, за да сменим водопровода и канализацията, които са много стари и компрометирани.  Ремонтът ще бъде комплексен, с ВиК мрежата, сменяме  и останалата инфраструктура. Когато горим за помощ, човек трябва да бъде благодарен – саниране, депо, Индустриална  зона, всичко това е с помощта на правителството. За да се сменим Вик мрежата в ЦГЧ, прогнозната стойност е между 90 и 100 млн. лева.

- Какви са другите акценти в програмата Ви?

- В програмата ми за по-чист въздух  - продължаваме изграждане на зелени пояси, поставяне на филтри на ФПЧ, при продължаване на програмата, ще подменим отоплителните уреди на домакинствата, ще продължим изграждане на подземно сондажи, така че да можем да поддържаме зелените площи.

В посока социална политика  - ние сме лидер в това отношение. Дофинансираме програмата за лични асистенти, осигуряваме средства за инвитро - 860 хил. лева сме дали за последните 4 години, без ограничение на брой опити и възраст. Стимулиране на раждаемостта – ще отпускаме по 500  лева за новородено, при много ясни условия. Родителите трябва да бъдат пълнолетни, да имат завършено поне средно образование, да бъдат изрядни платци към Общината, да бъдат осигурени, да отговарят за условията за уседналост и много важно, ако имат друго дете, то да бъда обхванато от образователната система.  Ние искаме да децата да са образовани.

- За селата какво предвиждате?

- Селата стават по-добрите квартали на Благоевград. Решихме 20-годишен проблем с водопровода в село Логодаж, ремонтирахме централната улица в село Рилци, дългогодишен проблем. В Дъбрава нямаха вода, вече имат. Във всички села инфраструктурата – улици, детски площадки, навсякъде са изградени и продължаваме в същата посока. В момента, ако отидете в селата, ще видите, че се работи. Стремим се инфраструктурата да я подобрим максимално.

- Прави впечатление, че градът се е разраснал значително, но останалите кандидати повтарят като мантра, че града се обезлюдява, кое е вярно?

- Това е другата спекулация. В момента сме над 108 хиляди жители. Спекулациите идват предимно от общински съветници, аз задавам един простичък въпрос – защо в момента  сте 41 съветника, а бяхте 37?  Защото по ЗМСМА при население от 100 хил. , съветниците стават 41. Повече няма какво да обяснявам.

- Какви бяха най-големите лъжи и манипулации,които чухте за себе си и работата ви като кмет по време на кампанията?

- Много са, от 2 години не чух нищо градивно да се каже. Вие като журналисти, чухте ли някой да предложи нещо конструктивно, градивно, нещо което да е в полза на града? Кампанията е подплатена с лъжи и клевети.

- Очаквахте ли това?

- С оглед на хората, които го правят, да, очаквах го. Кампанията не е тежка за мен, тя е тежка за тях. Знаете , че не му е тежко на мразения, а на този, който мрази. Аз през цялото време работя, не обръщам внимание. Това казвам и на моя екип – не хабете енергия, време. Ние имаме работа, а нямаме време. Изпълняваме ангажиментите си. Аз съм сигурен, че хората ще го оценят. Работата  говори вместо нас. За всички тези лъжи, ще кажа че единственото истинско нещо са трите ми имена. Сезирал съм компетентните органи. Всичко това е проверено. Аз съм проверен от абсолютно всички инстанции  - има резултати от тези проверки. Проверен съм от НАП от 2002 до 2019 година. От 10 години съм в политиката. Доходите, приходите при мен са кристално ясни. Всички проверки завършват с един резултат – няма нарушения. Тези същите го знаят, но защото не ги устройва, продължат да разпространяват неверни неща. Тук ще кажа, и тези господа от „Антикорупционен  фонд“, процедират по същия начин, затова  съм подал сигнал до Главния прокурор. За разлика от тях , аз вярвам в институциите . За разлика от тях, аз мога да докажа всичко с документи.

- Оценяват ли благоевградчани това, което е свършено. Стават ли по-претенциозни?

- Нормално е да така. Не виждам нищо лошо. Когато човек живее по-добре , иска повече и повече.  Наша задача е да осигурим условия за това. Аз вярвам, че хората ще направят един информиран, разумен и отговорен избор. Защото избирайки кмет, те избират и собственото си бъдеще. Работата на кметския екип е много практична, видима, ние много ясно казваме какво правим. Вярвам, че делата са по-силни от думите. Вярвам че делата ни говорят повече от нас. И вярвам, че по делата ще ни оценят. Работихме, работим и ще работим единствено и само за доброто на Благоевград.

Тук ще се обърна директно към своите съграждани:

Моля Ви, подкрепете ни! Доверете се на силата, на опита и знанието, които имаме! Доказали сме го. Доверете ни се, за да можем заедно да продължим и да завършим започнатото. За нас Благоевград е работа, Благоевград е кауза. Обичаме Благоевград днес повече от вчера, и утре повече от днес. № 43 в бюлетината!

 

Визитка

Д-р Атанас Камбитов е роден на 30 април 1967 година в Благоевград. Завършва Природо-математическа гимназия „Акад. Сергей П. Корольов“. Магистър е по медицина от МА- София, както и по икономика „Стопанско управление“ във Великотърновски университет "Св. св. Кирил и Методий". От 1994 до 1997 г. – практикува като лекар. От 2007 г. до 2009 г. е общински съветник в ОбС – Благоевград.2009 г. – 2011 г. е Народен представител в 39-то НС. Два мандата е кмет на Благоевград 2011 г. – 2019 г.

2016 г. е обявен за носител на приза "Кмет на годината"; През 2014г. е отличен с приз в категория „Ефективно управление на европроекти“. Носител е още на отличията „Кмет на месеца“ , "Кмет на гражданите“ получава приз за градоначалник на „Социална Община“ – мандат 2015-2019 г. на национално ниво. Носител е и на наградата „Ангели на благодарността“, а през 2019 г. получава сертификат за особен принос в съхраняването на българското ДНК  във връзка с политиката на Община Благоевград за подпомагане на двойки с репродуктивни проблеми.

Следете Trud News вече и в Telegram
Избори 2023. Платено съдържание. Купуването и продаването на гласове е престъпление.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика