Атанас Скатов след изкачването на връх Дхаулагири : Беше трудна експедиция

Снимка: Архив

"Една невероятна експедиция за силата на духа и безкрайните хоризонти на човешките възможности". Това написа Атанас Скатов във фейсбук на връщане към София. Той изкачи четвърти осемхилядник за тази година - връх Дхаулагири в Непал (8167 м), го прие на 3 октомври.

"Винаги последната експедиция ти е най-прясна в главата и ти се струва най-трудна. Тази действително беше най-трудна, но факторите са комплексни. Дхаулагири не беше заплануван за есента, но не спря да вали сняг", каза пред Нова тв алпинистът Атанас Скатов за изкачването на четвъртия си осемхилядник.

По думите му връх Дхаулагири е бил труден за изкачване. "Няма осигуровка и ние се връзвахме един с друг, но се развързахме, за да може всеки да е поотделно, защото опасността е голяма. Снегът е около 30 см върху гладка скала", каза още Скатов.

Той обясни, че енергия за изкачването дават геловете. "На всеки 3 часа гледам да вземем един гел, а пък вървях през цялата нощ и беше много студено. Носих със себе си една бутилка, защото за мен е най-важен животът", заяви алпинистът.

Още 4 осемхилядника остават на Скатов за изкачване - върховете - К2, Броуд Пик, Нанга Парбат и Шиша Пангма. "Те остават за догодина, за да мога да се подготвя и да съм финансово добре. Всеки човек има нужда да остане сам, а и силно вярвам, че можем да намалим животинската храна", каза Скатов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България