Атентатите в Испания - израз на жадуван реванш?

„Ислямска държава“ напира към вековните мюсюлмански владения

Никой не изглежда учуден от факта, че всички терористи са мигранти-ислямисти от една и съща идеологическа, религиозна и етническа група и че „Ислямска държава” незабавно пое отговорност за касапницата.

Основната новина от атентата в Барселона обаче е това, за което европейските вестници не пишат. Малцина помнят, че в Средновековието испанските територии в продължение на векове са били под мюсюлманско владение и че официалният език по тези земи е бил арабският. Още по-малко са тези, които знаят, че в Испания активно действа неправителствената организация „Хак Ал-Авда”, бореща се за правото на мюсюлманите да се завърнат. И ако в момента мюсюлманите в Испания са близо 5%, то милиони други са готови да придойдат, за да бъде „възстановена историческата справедливост”.

Неотдавна един професор от алжирския университет „Джамал ал-ахмар” се обърна с открито писмо към краля на Испания с молба да възстанови това, което той директно нарича „историческа справедливост”. Многомилионната армия от жители на Северна Африка чака часа, в който ще се отправи към Испания, за да си я върне. Именно така се отнасят те към миналото и настоящето.

Тези хора вярват, че Испания им принадлежи. Те живеят със спомена за прокудените след рухването на Халифата мюсюлмани и за насилствено покръстваните мориски, които впоследствие също са подложени на гонения. Милиони техни потомци жадуват за реванш.

Тези настроения активно се поощряват от „Ислямска държава”. В нейните планове завземането на Испания е само първа стъпка. Но никой в Европа не иска да го чуе.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Коментари