Атентаторите от Манчестър не са имали предварителна идея за концерта

Манчестър, експлозия, атака

Извършителите на атентата в Манчестър първо са планирали и подготвили атаката, при която загинаха 22 души, а след това са определили самото място.  Това заяви експертът по сигурност Роджър Шанахан.

"Не мисля, че са го избрали, защото това е американска звезда. Когато са започнали да планират атентата, не са имали наум специално този концерт. Просто е било лош късмет, че именно това музикално събитие е било във времето, когато те са планирали да направят атентата", каза Шанахан по БНР.

Той призова за по-сериозни мерки срещу радикализацията на младежите. Според него атентаторът от Манчестър е класически пример на млад човек, увлечен по радикалните идеи.

"По някакъв начин съвпада с профила, който сме виждали много пъти преди- млад човек, станал много религиозен през последните няколко години. Той вероятно е бил маргинал. Често се случва именно такива хора да бъдат привлечени към религията до степен на радикализация", коментира експертът.

Междувременно, британската полиция арестува още двама мъже във връзка с бомбения атентат от понеделник вечер. С тях общият брой на задържаните в хода на разследването достигна 13 души, двама от които впоследствие бяха освободени.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа