Атентаторът от Брюксел е мъртъв, съобщи белгийската прокуратура. Взривът е терористичен акт

Атентаторът на Централната гара в Брюксел е мъртъв, съобщи белгийската прокуратура. Няма пострадали граждани при експлозията снощи. Мъжът е задействал бомбата след като е бил забелязан от военен патрул, предава БНТ. Според експерти, мощността на устройството не е била голяма. Като предпазна мярка била евакуирана не само гарата, но и историческият център на Брюксел.

Малко след 8:30 ч. вечерта площад "Гранд Плас" се изпразнил за секунди. Изведнъж трима войници и полицаи се затичали към Централната гара по тревога. Без да знаят накъде бягат, хората търсели безопасно място, за да се скрият. Полицията и военните блокирали улиците.

Районът от един километър около Централната гара бил затворен за движение. Започнала щателна проверка на багажите на преминаващите. Целият район около площад "Гранд Плас" бил отцепен.

След 9:30 полицията и прокуратурата съобщиха, че са ликвидирали атентатор-самоубиец, който е взривил куфар, пълен с експлозиви. Така той привлича вниманието на военните и те откриват огън по него. Мъжът е носил и колан с експлозиви.

След като е ликвидиран атентаторът, полицията унищожава с контролиран взрив колана с експлозиви.

До малките часове на деня районът около гарата останал блокиран. В радиус от около 1 км. около Централната гара в Брюксел движението остава блокирано. Тежковъоръжени военни и полицаи охраняват периметъра. Нивото на антитерористична готовност на службите и трето, или предпоследно.

Хората, настанени в близките хотели, и живеещите в района били допускани да се приберат по домовете си след поименна проверка.

Белгийският премиер Шарл Мишел свиква днес извънредно заседание на съвета за сигурност на кралството заради случилото се на централната гара.

 

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа