Атентаторът от Нова Зеландия се вдъхновил от Андерш Брайвик

Снимка: Twitter

В манифеста си зове за смъртта на Меркел и Ердоган

28-годишният Брентън Тарънт, който уби 49 души в две джамии в Нова Зеландия, бил вдъхновен от норвежкия масов убиец Андерш Брайвик, който през 2011 г. причини смъртта на 77 души, съобщава в. "Дейли Мейл".

 

 

Преди атаката Тарънт е публикувал манифест, наречен "Голямата замяна", в който зове за смъртта на кмета на Лондон Садик Хан, канцлера на Германия Ангела Меркел и турския президент Реджеп Таийп Ердоган. В документът е споменат и Дарън Озборн, който през 2017 г. прегази с ван 9 души пред джамията Финсбъри парк в британската столица.

В текста Тарънт използва фразата "бял геноцид" и обяснява, че "тази жестока идеология е унищожила живота на много хора по света". Нападателят също така твърди, че атаката му е продиктувана от желанието му да отмъсти за десетките терористични атентатаи, като специално обръща внимание на този Стокхолм през 2017 г., в при който умира малко момиче на име Еба Акерлунд.

В манифеста тарънт описва себе си като "обикновен бял мъж, роден в австралийско бедно семейство от средната класа". Той добавя, че никога не е имал интерес към ученето и не е посещавал университет.

Той разкрива и че първоначалният му план е бил да нападне джамия в новозеландския град Дънедин, но променил решението си, тъй като в храмовете в Крайстчърч се събирали повече хора. Тарънт пише също, че Нова Зеландия не е била първата му цел. "Пристигнах съвсем скоро тук. Нова Зеландия беше част от пътуването ми, но после разбрах, че тази страна е не по-малко развита от всяка друга западна държава", обяснява нападателят.

 

Очевидци на трагедията разказаха, че са чули поне 50 изстрела. Тарънт е убивал всеки, който му се изпречи на пътя, включително деца и жени.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят