Атина се бори срещу конфискация на първо жилище, много българи сред собствениците

Снимка: Архив

Гърция внесе в Парламента изменение на закон „Кацели” въпреки различията с кредиторите за новата рамка в Закона. Така нареченият закон на „Кацели”, кръстен на бившия министър на икономиката Лука Кацели, предпазва собственици на имоти от загуба на първо основно жилище в случай на несъстоятелност.

Спорът между кредиторите и правителството предизвика закъснението на вноската от приблизително 1 милиарда евро предвидена за началото на месеца, след решението на Eurogroup да „замрази” вноската от печалбите на гръцките облигации. Кредиторите, които още следят прогреса на Гърция след излизането й от спасителната програма настояват за по-строги условия от тези, които предлага Атина. Кредиторите на Гърция от доста време твърдят, че разпоредбите за защита на първо жилище са прекалено щедри и окуражават длъжниците, в следствие на което „червените” ипотечни заеми удариха 44,3% в Гърция.

За да се осъществи втората пост-меморандумна оценка и да бъдат задоволени претенциите за разплащане, Гърция ще трябва да получи „зелена светлина” от кредиторите преди да гласува новата рамка на закона за защита на първо жилище. Следващото заседание на Eurogroup, на което се очаква да бъде обсъдена, както тази тема, така и общо прогресът на Гърция, са очаква да се състои на 5 Април.

Проектозаконът внесен снощи в гръцкия парламент включва защита на първо жилище със стойност до 250.000 евро на физически лица, между които и много българи собственици на имоти, 75.000 евро за заеми на предприемачи при отчитане на критериите за доходи до 36.000 евро. Приложението му започва от 30 Април и ще бъде в сила до 31 Декември 2019 г. Молбата за включване в режима за защита ще става по електронен път в съответна платформа.

Законът „Кацели” (закон 3869/10) за свръхзадължени домакинства влезе в сила за първи път през Юли 2010 г. и предвижда уреждане на дълговете на свръхзадължени физически лица. Регламентира всички видове жилищни кредити, консумативни заеми и кредитни карти. Според закона се изключва конфискуване на първо собствено жилище на кредитополучателя от процедурата за ликвидация на неговото имущество.

Припомняме, че Гърция постигна споразумение за облекчаване на дълга с кредиторите от еврозоната през юни миналата година и трябваше да продължи реформите. В замяна Атина получава по €750 милиона на всеки шест месеца. Парите са част от около 4,8 млрд. евро печалби от гръцки облигации, притежавани от еврозоната, които трябва да бъдат върнати на Гърция до средата на 2022 г. и от опрощаване на увеличаване на маржа лихвения процент на част от заемите на еврозоната.

Министрите от еврозоната възпрепятстваха отпускането на гръцкото облекчение на дълга, защото гръцкото правителство все още не съумява да довърши правилата за несъстоятелност, които в Гърция породиха страхове за семейства, застрашени от запор на домовете им.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа